Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, a anunţat luni că depozitele bancare în Grecia au scăzut cu 70 miliarde de dolari de la debutul crizei în 2009, transmite AP.
Într-un interviu acordat Antenna Television, Evangelos Venizelos a precizat că doar 16 miliarde de euro din fondurile retrase din băncile greceşti au mers peste hotare, majoritatea spre Marea Britanie. Evangelos Venizelos a subliniat împortanţa restabilirii încrederii pentru a încuraja revenirea fondurilor în băncile greceşti.
Săptămâna aceasta, Grecia va afla ce procent din creditorii privaţi vor accepta să participe la un important acord de restructurare a datoriilor.
Recent, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre care ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii.