Panică în Capitală! Bucureștenii, treziți din somn de aerul irespirabil. Poluare masivă în zona de nord

Aerul a fost irespirabil miercuri de dimineață în zona de nord-est a Capitalei, iar un nor gros de fum a putut fi văzut plutind deasupra Lacului Tei, conform relatărilor martorilor oculari. Mirosul greu și toxic de fum i-a băgat pe bucureșteni pur și simplu în sperieți.

Capitala s-a confruntat din nou miercuri de dimineață cu un nivel foarte ridicat de poluare. De data aceasta mirosul de fum a fost atât de puternic, încât o parte dintre bucureșteni au intrat realmente în panică.

Zeci de oameni au raportat că s-au trezit din cauza mirosului puternic de ars și au contactat presa și autoritățile.

Datele înregistrate miercuri dimineață de platforma independentă aerlive.ro arătau la ora 7:00 un nivel ”foarte ridicat” de poluare la majoritatea stațiilor de monitorizare a aerului, în zona nord-vestică a capitalei, și ridicat la celelalte.

Depășirile de poluare peste limita admisă erau înregistrate la particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5 – acesta din urmă fiind cel care înregistra cele mai mari creșteri.

”Iar au ars ceva, de data asta mult prea toxic”

Iar aerul a fost de-a dreptul irespirabil, în special în nordul Bucureștiului. Bucureștenii s-au adresat presei, pentru a reclama acest lucru.

”Aerul este irespirabil în sectorul 2. Iar au ars ceva, de data asta mult prea toxic, nu se poate respira, te îneacă ceea ce este în aer și se vede un nor de fum peste tot cartierul Lacul Tei”, spune Alexandru Iulian, conform digi24.ro.

”La 6 dimineață ne-am trezit de la mirosul de fum de afară, încă se simțea, am sunat la Poliția Locala S1 și PMB”, spune Claudia.

De asemenea, mulți dintre telespectatorii Digi24 semnalează că aceasta este a doua zi la rând în care se înregistreză un grad mare de poluare, dar că astăzi mirosul este mult mai puternic.

”A doua zi în care aerul din Ostratu, Corbeanca e de nerespirat, poluare masivă fără a ști sursa”, spune Tamara.

Un bărbat din zona Dămăroaia spune că ”nu poți să stai cu geamul deschis”.

”Suntem panicați și nu știm ce să facem”

„În aceasta dimineață ne-am trezit cu toții devreme și cuprinși de panică pentru că nu mai puteam respira în casă. Locuiesc în zona Bucureștii Noi. Afara persistă de aproape 2 ore un miros extrem de puternic de cauciuc ars (am constatat și ieri dimineață acest lucru, ca și în alte dimineți de altfel, dar nu atât de intens ca astăzi). Pur și simplu nu se mai poate respira deloc în condițiile în care în apropiere nu am constatat să ardă vreun imobil!

Nu este fum, este un miros extrem de puternic! În condițiile în care în zona această, la acest moment, traficul este inexistent, presupun că cineva arde deșeuri fără să-și facă vreo problema că i se poate întâmpla ceva rău! Vă rog să mă credeți că suntem și la acest moment panicați și nu știm ce să facem! Am scris peste tot, și la Poliția Locală și la Garda de Mediu!”, spune Anca, potrivit sursei citate.

Și jurnalista Elena Vijulie Tănase a fost unul dintre bucureștenii care s-au trezit miercuri de dimineață din cauza mirosului extrem de puternic.

”Tocmai m-am trezit brusc în miros de cauciuc ars. Am fugit la bucătărie, m-am uitat la centrală și la toate aparatele electrice din casă. Totul ok. Mirosul oribil vine de afară, am uitat geamul deschis la baie de cu seară. Cine face așa ceva bucureștenilor în vreme de epidemie pulmonară… Mizerabil. Mizerabil”, a scris ea pe pagina de Facebook.

Reacția Ministerului Mediului

”Ca urmare a incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situația și a evalua impactul incendiilor de vegetație din zona Periș-Corbeanca-Buftea-Otopeni.

Totodată a fost solicitată intervenția ISU pentru a elimina toate focarele active și mocnite și a preveni extinderea lor.

Revenim cu detalii”, se arată în comunicatul transmis miercuri dimineaţă de Ministerul Mediului.