Panică în rândul susținătorilor lui Ilan Șor: A venit un mesaj că am un credit de achitat

steag republica moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Este panică în rândul susținătorilor lui Ilan Șor care au luat carduri MIR de la blocul „Victoria”, după ce banca i-a anunțat că au acumulat datorii.

Panică în rândul susținătorilor lui Ilan Șor

Sute de susținători ai blocului „Victoria”, anunțat la Moscova și format din partide asociate cu Ilan Șor, se confruntă cu datorii pe care trebuie să le plătească băncii ruse Promsvyazbank, conform unei informații publicate de Deschide.md.

Înainte de publicarea articolului de către sursa citată, în seara de luni, Ilan Șor a declarat că mesajele primite de către susținători sunt „mesaje false de la Promsvyazbank”. El a negat orice afirmație conform căreia „beneficiarii” banilor transferați în conturile băncii, care se află sub sancțiuni internaționale, ar avea vreo datorie față de această instituție financiară.

„Ea (președinta Maia Sandu n.r.) este gata să recurgă la cel mai murdare trucuri, doar să nu lase opoziția să ajute oamenii. Că doar anume datorită acestei bănci transferăm alocații lunare persoanelor în vârstă și bugetarilor.

Sandu a implicat resursele administrative, jegoșind și operatorul de telefonie mobilă, făcându-l să trimită SMS-uri oamenilor despre „limitele de credit”.

Aceasta este o minciună: nu există limite de credit, niciunul dintre beneficiarii de asistență socială nu datorează Promsvyazbank niciun leu”, a scris Ilan Șor pe Telegram.

Ilan Șor (SURSA FOTO: Parlamentul Republicii Moldova)

Cetățenii au fost informați că au datorii

Deschide.md a raportat că, în seara zilei de luni, 7 octombrie, mai multe persoane au primit mesaje de la instituția financiară din Rusia, prin care li s-a adus la cunoștință că, începând cu 1 noiembrie, trebuie să înceapă rambursarea unui credit obținut anterior.

„Limita dumneavoastră de credit a fost epuizată. Termenul primei plăți va începe de la 1.11.2024. Pentru fiecare zi de întârziere se va aplica o penalitate de 0,1%”, se arată în mesajele primite.

După ce au primit mesajul, oamenii, îngrijorați, au început să-i contacteze pe „curatorii lor” din cadrul blocului, dar aceștia nu le-au oferit un răspuns clar.

„Am primit un mesaj, precum că avem datorii pe care trebuie să le plătim. Nu este în regulă ce se întâmplă. Ne-au promis una, dar vedem cu totul altceva. Am căzut în capcană. Nu ne-am așteptat la așa ceva”, a declarat o femeie dintr-o localitate din nordul Republicii Moldova.

Aceeași situație s-a raportat și în sudul țării.

„Ieri a venit un mesaj că am un credit de achitat, iar pentru fiecare zi de întârziere vor fi aplicate penalități. Nu știu ce să fac cu aceasta. Am sunat de câteva ori pe reprezentanții blocului, dar nimeni nu răspunde. Nu înțeleg de ce se comportă așa cu noi? Au promis una, dar vedem altceva. Sunt șocat. Eu și consătenii suntem îngrijorați și nu știm ce să facem. Ce va fi mai departe”, a afirmat un bărbat din Cahul.

„Nu înțeleg nimic. Ce fel de credite? Am doi copii. Șor ne-a promis „munți de aur”, dar vedem că pe numele nostru sunt scrise niște credite. Toți sunt panicați. Nu știm ce să facem. Nimeni din blocul „Victoria” nu răspunde la apeluri, nici măcar la oficiul central. Și-au „băgat piciorul” în noi. Cum trebuie să achit acum acest credit? Am vreo 10 cunoscuți care au aceeași situație. Nu cunoaștem ce să facem”, a mai spus un bărbat din Găgăuzia.

Recent, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a sfătuit cetățenii să fie prudenți și să reflecteze asupra modului în care o instituție financiară străină ar putea oferi bani fără intenția de a-i recupera ulterior.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat luni, 7 octombrie, că a primit de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției legate de coruperea electorală pasivă.

Aceste procese-verbale se referă la faptele prin care un alegător pretinde, acceptă sau primește, personal sau prin intermediari, bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, care nu îi sunt cuvenite, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. Conform legislației în vigoare, comiterea acestei contravenții poate atrage o amendă de până la 37.500 de lei.