Panică pe piața muncii: Concedieri masive! Încep disponibilizările în masă. Reacția companiei UPDATE

Concedierile anunţate de Telekom România au lăsat pe afară 180 de oameni, fără compensatorii sau alternative de job, dintre cei 694 anunţaţi iniţial.

UPDATE: Reacția Companiei Telekom

“Pentru corecta informare a cititorilor dvs., printre care se afla si angajati ai grupului nostru de companii, dorim sa aducem cateva precizari in legatura cu articolul publicat recent de capital.ro (cu trimitere la articolul de pe economica.net) cu privire la procesul de restructurare anuntat de Telekom Romania, precum si la alte presupuse concedieri in viitor, zvonuri vehiculate care pot suscita ingrijorari fara niciun fundament real.

Astfel, infirmam categoric informatia potrivit careia grupul de companii are in plan alte 1.400 de concedieri colective in viitor.”

Știre Inițială

Alte 1.400 de concedieri sunt în pregătire, 236 din zona IT în perioada imediat următoare, iar pentru anul viitor se vehiculează cifra de 1.200 de concedieri din zona tehnică, potrivit unor surse din interiorul companiei.

În plus, mandatul directorului general Miroslav Majoros ar fi fost prelungit până la finalizarea tranzacţiilor de vânzare a companiei, conform unor surse apropiate tranzacţiei. Mandatul acestuia expira în noiembrie 2019. Telekom spune că restructurările merg înainte conform planului stabilit în iunie 2019.

Din cei 694 de angajaţi care au fost anunţaţi de Telekom Romnânia că vor fi concediaţi în această perioadă, majoritatea şi-au dat demisia sau au acceptat plata unor salarii compensatorii. Media salariului de referinţă în Telekom România este de 1.512 lei, ceea ce corespunde unei medii de circa 3.000 de lei ca nivel mediu al salariilor compensatorii încasate de angajaţii din Telekom România.

Restul de 180 de angajaţi care nu şi-au dat nici demisia şi nici nu au acceptat plata unor salarii compenstaorii au primit pe 3 octombrie decizia de concediere colectivă, urmând ca la 1 noiembrie 2019 să intre în perioada de preaviz, iar pe 1 decembrie direct în şomaj.

În plus, aşa cum spun surse din interiorul companiei, alţi 236 de angajaţi din zona IT urmează a fi concediaţi în perioada următoare. În cazul lor, deja au început negocierile sau redactarea documentelor pentru restructurare, fie prin transfer de întreprindere, fie prin salarii compensatorii sau concediere, anunță economica.net.

De asemenea, surse apropiate discuţiilor spun că, din 2020, alte 1.200 de persoane care lucrează în zona tehnică vor fi concediate de către Telekom România, foarte probabil prin aceleaşi metode.

Totodată, mandatul directorului general Miroslav Majoros ar fi fost prelungit până la finalizarea tranzacţiilor de vânzare. Mandatul lui expiră în noiembrie 2019, după ce, în noiembrie 2018, a fost prelungit cu încă un an de zile.

În aceste condiţii, este foarte probabil ca vânzarea Telekom să se amâne pentru anul viitor sau, chiar dacă se semnează tranzacţia, finalizarea sa să aibă loc abia la sfârşitul trimestrului I al anului viitor, date fiind condiţiile impuse pentru restructurarea companiei.