Panica pe Wall Street, în creștere. BVB nu a scăpat neafectată

Bursa

SURSA FOTO: Dreamstime

Investitorii au intrat în panică în urma noilor date privind piața muncii din SUA, ceea ce a dus la o scădere rapidă a piețelor de peste ocean, dar și la BVB. Reacția vine în contextul în care locurile de muncă disponibile în economia americană continuă să crească, în ciuda politicii monetare stricte a Rezervei Federale.

Acțiunile din SUA au înregistrat pierderi semnificative

Indicii S&P 500 și Nasdaq 100 au scăzut cu peste 1%. Titlurile trezoreriilor americane au atins cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani, pe fondul temerilor investitorilor legate de creșterea inflației, conform Bloomberg.

Datele recente arată că numărul de locuri de muncă disponibile în economia SUA a crescut la 9,61 de milioane, comparativ cu mai puțin de 9 milioane în luna iulie.

Randamentul obligațiunilor americane pe termen lung, de 30 de ani, a atins cel mai ridicat nivel din 2007. Cele cu maturitate la 10 ani sunt tranzacționate la peste 4,75%.

„Puterea unui titlu este ameţitoare şi cu siguranţă arată puterea pieţei muncii americane”, a explicat Ian Lyngen, șef privind strategia ratelor din SUA la BMO Capital Markets.

Strategii de pe Wall Street avertizează că dobânzile ridicate pot avea un impact semnificativ asupra piețelor de acțiuni. Bănci precum Goldman Sachs, Morgan Stanley și JPMorgan prevăd continuarea scăderilor pe marile burse americane.

Reacția de pe piață vine în contextul în care guvernul SUA a evitat la limită un blocaj al finanțelor, iar traderii pariază acum pe o nouă creștere a ratelor dobânzilor în noiembrie.

Scăderi s-au înregistrat miercuri și la Bursa de Valori București

Pe fondul unui peisaj roşu pe pieţele externe, indicele BET pierde 1,1%. Acţiunile Petrom, Banca Transilvania, Electrica, Romgaz, Hidroelectrica, sunt toate pe minus.

Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 1,1% în prima jumătate de oră de tranzacţionare de miercuri. Acesta a ajuns de la 14.360 de puncte la 14.200 de puncte, într-un context de vânzări accelerate pe pieţele de acţiuni din afară.

„Se pare că după trecerea datei plăţii dividendelor distribuite de Fondul Proprietatea (29 septembrie -n.red), unii investitori marchează profiturile acumulate în ultima perioadă, după avansurile importante ale pieţei din luna septembrie. Totodată putem să ne uităm şi către celelalte pieţe, unde corecţiile se adâncesc, iar noi am fost complet decorelaţi în ultima perioadă”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

„Totuşi, nu am văzut cumpărări masive după dividendul FP, deci s-ar putea să fie bani puşi deoparte, în aşteptarea unor astfel de oportunităţi de a cumpăra mai ieftin”.

Marți indicele bursier american Dow Jones al Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, a pierdut 1,3%, cea mai slabă şedinţă din martie, după ce datele privind locurile de muncă vacante au indicat că piaţa muncii este încă puternică. Randamentele obligaţiunilor au crescut. Dow Jones a intrat în teritoriu negativ la nivelul lui 2023.

DAX a scăzut cu 0,6%, CAC40 de la Paris cu 0,3%, STOXX600 cu 0,24%, FTSE Milano cu 0,9%.

Doar două acțiuni au fost pe plus la BVB

La BVB acţiunile Romgaz au fost pe minus 1,8%, TTS pe minus 1,4%, Petrom pe minus 1,3%. De asemenea, Banca Transilvania a fost pe minus 1,2% și Hidroelectrica pe minus 0,2%. Doar două acțiuni din cele 20 ale indicelui principal BET sunt pe plus. Este vorba despre Fondul Proprietatea cu 0,13% şi Bursa de Valori cu 0,3%.

Tranzacţiile se ridică la aproximativ 5,7 mil. lei, extrem de mici date fiind preţurile în scădere. Cel mai probabil investitorii se aşteaptă la preţuri mai mici şi volatilitate scăzută în zilele următoare.

Studiul privind locurile de muncă vacante din august, publicat marţi în SUA , a indicat 9,6 milioane de locuri de muncă. Cifra este cu mult peste estimarea de consens a economiştilor de 8,8 milioane. Acest indiciu al unei forţe continue pe piaţa muncii a îngrijorat investitorii care speră că Rezerva Federală se apropie de sfârşitul ciclului de creştere a ratei dobânzii.