Noul centru al agenţiei Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii va contribui la creşterea ratei de succes a investigaţiilor derulate de Europol, a adăugat ea.
Conform estimărilor Europol, grupările infracţionale obţin anual câştiguri de circa 110 miliarde de euro, însă numai 1,2% dintre acestea sunt în final confiscate. ”Trebuie să urmărim circuitul banilor pentru a prinde infractorii”, notează Catherine De Bolle. ”Percheziţiile domiciliare nu mai sunt suficiente. Arestările nu sunt suficiente. Confiscarea unei tone de cocaină nu este de ajuns”, explică ea.
La rândul ei, comisarul european pentru justiţie, Ylva Johansson, a menţionat că obiectivul noii instituţii europene este aprofundarea cooperării între bănci şi Europol, mai ales că tot mai multe infracţiuni bancare trec graniţele.
Noul centru va avea 65 de experţi care vor participa la coordonarea unor astfel de investigaţii. În atenţie vor fi în special fraudele, corupţia, spălarea de bani sau contrafacerea de bunuri, în general genul de infracţiuni din care pot rezulta profituri mari cu risc minim.
Există de asemenea temeri că infracţionalitatea va creşte în contextul pandemiei COVID-19, grupurile de infracţionalitate economică şi financiară observând oportunităţi în aceasta şi în criza economică rezultată în urma crizei sanitare, conform Agerpres.