Pericolul reprezentat de forţele militare ale Rusiei de lângă frontiera cu Ucraina este unul extrem de real, sunt de părere serviciile din informaţii din Statele Unite.

Ucraina poate fi scena unui război-fulger de numai o săptămână!

Potrivit unor surse apropiate de aceste servicii şi citate de CNN, soldaţii şi muniţia adusă de Moscova aproape de graniţa cu Ucraina sunt suficiente pentru un război „blitzkrieg” de 7-10 zile, timp ce ar putea creşte chiar şi la o lună de zile, dacă se introduc şi alte unităţi de sprijin.

Nu este vorba însă doar despre o invazie rapidă, pentru că trupele ruseşti sunt capabile să pună la punct şi să-şi organizeze liniile de aprovizionare, unităţile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii şi ducerii unui război de lungă durată, în cazul în care Moscova ar opta pentru o astfel de variantă.

Rusia poate invada „când doreşte”, iar trupele masate la frontiera cu Ucraina sunt echivalentul declanşării „unui blitzkrieg din zilele noastre”, este de părere şi Mike Quigley, congresman american şi membru în comisia pentru Intelligence a Camerei Reprezentanţilor.

Asta urmăreşte, de fapt, Rusia: „Vladimir Putin o va face şi asta e miza unui eventual conflict hibrid în luna ianuarie”

Pe de altă parte, analiştii din România consideră că este puţin probabil ca între Rusia şi Ucraina să aibă loc un război convenţional, Moscova putând să câştige cel puţin la fel de mult şi de pe urma unui război hibrid în regiune, notează Digi24.

„Masând trupe într-o anumită zonă şi masându-le la vedere – pentru că asta face acum Federaţia Rusă – avem un dublu semnal: o ameninţare de tipul «Putem ataca, avem capacitatea de a o face, iată, vorbim deja de 100.000 de soldaţi în zona respectivă».

Pe de altă parte, e şi un mod de a negocia: «Avem nişte nemulţumiri geopolitice, vă dovedim voinţa noastră reală de a lupta, ştiţi bine din istorie că am mai făcut-o recent, am reacţionat violent la ce s-a întâmplat odată cu momentul Maidanului»”, a declarat Ovidiu Raeţchi, analist de politică externă, pentru postul de televiziune.

„Sunt convins că Rusia nu e interesată să ocupe Ucraina în întregime. Ea are nevoie doar de două regiuni pentru a face legătura cu Crimeea şi sunt convins că, oricând va avea o posibilitate reală să pună mâna pe acele două regiuni, Vladimir Putin o va face şi asta e miza unui eventual conflict hibrid în luna ianuarie”, a mai precizat analistul.