Riscul unui Blackout în Europa, din ce în ce mai real. Rețeaua electrică ar putea fi suprasolicitată

Lipsa gazului reprezintă una dintre temerile principale ale Germaniei, acolo unde Asociația Orașelor și Municipalităților spune că există riscul ca rețeaua electrică să nu facă față. Asociația spune că în lipsa gazului, oamenii vor folosi diferite mijloace electrice, ceea ce va duce la pene de curent.

De asemena, președintele federal Frank-Walter Steinmeier a precizat că există îngrijorare și cu privire la numărul tot mai mare de oameni care își vor pierde locuințele din cauza creșterii prețurilor.

Astfel, el a susținut un discurs la Palatul Bellevue, în cursul zilei de duminică, acolo unde a cerut să există o colaborare amplă la nivelul societății pentru ca persoanele și familiile mai sărace să nu își piardă locuințele.

Directorul Asociației Orașelor și Municipalităților, Gerd Landsberg, a declarat pentru Welt am Sonntag că Germania s-ar putea confrunta cu întreruperi ale energiei electrice, provocate de criza din acest domeniu. El a mai spus că există pericolul real ca țara să se confrunte cu un Blackout.

El a mai spus că, în acest an, au fost vândute 650.000 de aeroterme, și că dacă acestea vor fi pornite în același timp, atunci rețeaua electrică se va supraîncălzi. Pe acest fond el i-a sfătuit pe oameni să aibă apă și alimente în casă.

JP Morgan plănuiește să mute activitatea din Germania în Marea Britanie din cauza temerilor legate de pene de curent

JP Morgan are în plan să mute activitatea din Germania în Marea Britanie, pe fondul temerilor legate de pene de curent, potrivit unor informații, la ani după ce a mutat active în valoare de miliarde de dolari de la Londra la Frankfurt din cauza Brexitului, relatează Daily Mail.

Planurile fac parte din măsurile de urgență elaborate de banca de pe Wall Street pentru a se asigura că va putea continua să tranzacționeze în cazul în care cea mai mare economie europeană va rămâne fără energie electrică în această iarnă, ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin de a întrerupe livrările de gaze rusești către continent.

Fluxurile de gaze rusești prin gazoductul Nord Stream 1 au rămas la zero, Putin afirmând că acestea vor fi reluate doar dacă vor fi ridicate sancțiunile occidentale – impuse din cauza invaziei sale în curs în Ucraina.

Gazoductul a furnizat în mod istoric aproximativ o treime din gazul exportat de Rusia în Europa, dar funcționa la doar 20% din capacitate înainte de întreruperea de săptămâna trecută, potrivit Daily Mail.

JP Morgan a fost una dintre numeroasele instituții financiare care și-au mutat activele din Marea Britanie în urma deciziei țării de a părăsi Uniunea Europeană.

În septembrie 2020, banca americană a anunțat că mută aproximativ 200 de miliarde de euro (aproximativ 211 miliarde de lire sterline la momentul respectiv) din Marea Britanie în Germania. De asemenea, și-a extins foarte mult operațiunile din Paris. Aceasta a urmat unor mișcări similare ale altor bănci mari din Marea Britanie, precum Barclays, care a mutat active de aproape 200 de miliarde de euro la Dublin.

Însă JP Morgan se gândește să își reîntoarcă o parte din operațiuni în City-ul londonez, deoarece încearcă să se protejeze de eventualele repercusiuni ale haosului actual de pe piețele europene, unde creșterile abrupte ale prețului energiei în urma invaziei rusești au pus presiune asupra gospodăriilor și au dus ritmul de creștere a prețurilor de consum la noi maxime, potrivit Daily Mail.

Inflația din zona euro a ajuns la 9,1% în august, un record în istoria monedei unice și cu mult peste rata de două procente vizată de BCE, informează Business Standard.