A început marele exod! Unde fug cei care nu mai cred în „visul american”
Acestea sunt motivele pentru care bogații Americii se reorientează acum spre tărâmuri mai calde și mai primitoare. Portugalia și Grecia se conturează ca fiind locurile alese de ei pentru o viață mai tihnită, potrivit Fortune.
Pe măsură ce în America traiul de zi cu zi devine tot mai stresant și mai costisitor, oamenii investesc în așa numita „Viză de aur” – un program în care achiziționarea unei a doua locuințe, într-o altă țară, dă dreptul cumpărătorilor la un al doilea pașaport sau deschide calea către altă cetățenie.
”The Great American Exodus”
Interesul pentru investițiile în proprietăți internaționale a crescut de șase ori în rândul clientelei americane între anii 2019- 2021, potrivit unui raport intitulat „The Great American Exodus” al firmei de pașapoarte ”Get Golden Visa”. Documentul estimează că 2022 va fi „cel mai aglomerat an de până acum”.
Raportul a constatat, de asemenea, că politica, restricțiile de călătorie, un cost mai ridicat al vieții și dorința de a lucra de la distanță în străinătate i-au provocat pe bogații Americii să ceară pașapoarte Golden Visa, care variază între 280.000 euro și 500.000 euro.
Va fi o „frenezie a vizelor de aur” în acest an
Reprezentantul Get Golden Visa, Murat Coskun, anticipează o „frenezie a vizelor de aur” în acest an, cel de-al doilea pașaort devenind atât de popular, încât chiar și americanii mai puțin bogați vor să-l aibă în buzunare.
Cerințele pentru un al doilea pașaport depind de program și de țară
Cerințele pentru un al doilea pașaport depind însă de program și de țară. Astfel, Portugalia impune persoanelor care caută o a doua rezidență să investească fie în proprietăți, fie într-un anumit tip de fond, fie să facă donații în schimbul unui permis de ședere și, eventual, al cetățeniei.
Coskun a spus că mulți americani nu pot renunța la cetățenia americană, așa că văd programul mai mult ca pe ”un Plan B”, mai ales dacă situația economică se va înrăutăți. „Nu au nicio intenție să locuiască definitiv în aceste țări”, spune el. „Dar vor să aibă un fel de mobilitate globală”, adaugă el.
Tulburările sociale și politice, motiv pentru Viza de Aur
Acest sentiment a fost foarte puternic în America după alegerile din 2020, generând fenomenul denumit„Mă mut în Canada”. Potrivit raportului Get Golden Visa, tulburările sociale și politice au fost principalul motiv care i-ar fi determinat pe americani să părăsească țara. Coskun spune că ”Get Golden Visa” a înregistrat o creștere a numărului de solicitanți, susținători ai ambelor partide politice.
De asemenea, americanii au vrut să evite restricțiile de călătorie în timpul lockdown-ului. „În mod normal, cu un pașaport american, poți accesa aproape toate țările din lume, fără viză”, spune Coskun.
Inflația și munca la distanță îi pun pe fugă pe superbogați
Pe măsură ce restricțiile de călătorie scad, necesitatea unei vize mai flexibile a devenit și mai greu de justificat. Dar inflația și munca la distanță au menținut interesul bogaților pentru ”vizele de aur”.
Peste un sfert dintre potențialii solicitanți din SUA au declarat că inflația și ratele de impozitare mai mari au fost un motiv important pentru a cere Vize de Aur. În plus, pensionarea este mai ușor de făcut în alte țări care au asigurări de sănătate mai ieftine.
Se pare că și oamenii bogați sunt tot mai neliniștiți cu privire la creșterea costului vieții. Deși inflația este un fenomen global, ei știu că se trăiește mai ieftin în Portugalia, decât la New York.
Nu se poate spune dacă interesul crescut pentru al doilea pașaport va fi mai mult decât un moft. Coskun crede că americanii vor continua să caute al doilea pașaport în următorii ani, chiar dacă succesul lui pare să fie legat acum legat de pandemie și de neliniști privind economia.