Discursul lui Vladimir Putin și decizia privind mobilizarea parțială a populației în contextul războiului din Ucraina i-a speriat pe ruși. Mulți caută acum să fugă din țară sau caută metode pe internet pentru amânarea mobilizării.
Chiar înainte ca președintele rus Vladimir Putin să susțină discursul marți, care ulterior nu a mai avut loc așa cum se aștepta, rușii au început să caute în mod activ cum să părăsească țara și cum să amâne serviciul militar. Căutările pe Google pentru expresia „Cum să părăsești Rusia” au atins un vârf la 20 septembrie.
Rușii, disperați să emigreze și să amâne mobilizarea
Acest lucru s-a întâmplat pe fondul mobilizării în Federația Rusă și al pregătirilor pentru „referendumuri” ilegale în teritoriile ocupate din Ucraina.
Căutările au atins un vârf la ora 18:00, potrivit datelor Google Trends, la scurt timp după ce s-a anunțat că Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării al Federației Ruse, urmau să țină marți un discurs național surpriză.
Persoanele care locuiesc în regiunea Khabarovsk, care se învecinează cu China, au fost cele mai interesate de problema emigrării.
În rândul rușilor, marți s-a înregistrat o creștere a interesului față de problema mobilizării. Dar nivelul de interes este mai scăzut decât în luna mai (când a fost subiectul unor dezbateri intense în perioada premergătoare Zilei Victoriei). Locuitorii din regiunea Belgorod au fost atunci cei mai intens interesați de ea.
De asemenea, rușii au început să caute pe Google cum să amâne serviciul militar. Vârful a fost la ora 13:00, după ce au apărut primele mesaje despre mobilizare.
Amintim că, în după-amiaza zilei de 20 septembrie, Duma de Stat a Rusiei a introdus conceptele de „mobilizare” și „timp de război” în Codul penal și a aprobat, de asemenea, amendamente privind răspunderea pentru dezertare în timpul mobilizării sau în timp de război.
Temerile rușilor s-au adeverit prin discursul lui Vladimir Putin
Bineînțeles că toate temerile rușilor s-au adeverit pentru că Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune.
„Consider că este necesar să susţin propunerea (Ministerului Apărării) privind mobilizarea parţială a cetăţenilor în rezervă, a celor care deja au servit în armată şi care au o experienţă pertinentă”, a declarat Putin.
Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru „operaţiunea militară specială” în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el.
În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.
Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe locuitorii de aici de „neonaziştii” aflaţi la putere la Kiev.
Amenințări cu armele nucleare
De asemenea, Putin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apăra”.
„Noi vom utiliza cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a afirmat preşedintele rus într-o alocuţiune televizată înregistrată. „Nu este o cacealma!”, a avertizat Putin, după ce a acuzat Occidentul că vrea „să distrugă” Rusia.