Unii oficiali ruși au văzut o oportunitate în acest haos creat, propunând Kremlinului modalități de a schimba un război eșuat și o mobilizare ratată. Pe de altă parte, alții se ascund, încercând să se mențină la putere sau să evite pedeapsa.
Agențiile de informații occidentale au raportat un nivel ridicat de nemulțumire în rândul armatei ruse și al elitei țării. Unii au sugerat chiar că ar putea avea loc o lovitură de stat.
Lupte la nivel înalt la Kremlin
Doi dintre cei mai cunoscuți locotenenți ai lui Vladimir Putin, Evgheni Prigozhin și liderul cecen Ramzan Kadîrov, au declarat practic un război deschis ministrului apărării, Serghei Șoigu, loial lui Putin, și generalilor săi de top, în urma unei serii de înfrângeri dezastruoase care au lăsat armata rusă în retragere.
„Putin este o personalitate foarte distructivă, el va juca diferitele facțiuni una împotriva celeilalte și va vedea care va fi cel mai bun rezultat”, a declarat un fost oficial al Ministerului Apărării pentru The Guardian. „El nu știe cum să rezolve relațiile, așa că, în cele din urmă, cineva va cădea victimă. Putin vrea doar să vadă ce este mai bine pentru el și pentru războiul din Ucraina”, a adăugat acesta.
Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner care îl cunoaște pe Prigozhin din perioada în care a lucrat în cadrul grupului paramilitar, a declarat că nu este „surprins să îl vadă pe Prigozhin ieșind în lumina reflectoarelor” în acest moment.
„Pe valul actual de patriotism, el vrea să se poziționeze ca un apărător feroce al patriei care a creat o organizație militară profesionistă. El vrea să arate că poate lupta mai bine decât armata normală a Rusiei. Întotdeauna am avut tensiuni cu Ministerul Apărării, chiar nu ne plăceam unul pe celălalt”, a spus fostul comandant.
Potrivit unui fost oficial de rang înalt din domeniul apărării care a lucrat cu Șoigu și Prigozhin, rivalitatea dintre cei doi bărbați este o dușmănie de lungă durată, care datează de la înființarea Wagner în 2014, după anexarea Crimeei. Aceasta a fost exacerbată atunci când Șoigu l-a concediat recent pe ministrul adjunct al apărării Dmitri Bulgakov, un oficial care l-ar fi ajutat pe Prigozhin să obțină contracte consistente de aprovizionare a armatei.
Aliatul improbabil în lupta cu Serghei Șoigu
Prigozhin a găsit un aliat improbabil în Ramzan Kadîrov, liderul volatil al Ceceniei, care a transformat republica din Caucazul de Nord într-un fief personal în schimbul asigurării loialității acesteia față de Rusia. Cu toate acestea, în conflictul recent, el a devenit unul dintre cei mai duri critici ai Ministerului rus al Apărării, susținând că luptătorii săi ar putea cuceri Kievul în câteva zile, chiar și după ce armata rusă a fost respinsă.
De asemenea, la scurt timp după înfrângerea rusă de săptămâna trecută la Lyman, un nod feroviar crucial din regiunea Donețk, Kadîrov a lansat un nou atac dur la adresa Statului Major rus și a comandantului districtului militar central, Alexander Lapin, responsabil de apărarea orașului.
Strategia lui Putin nu funcționează
De ani de zile, Vladimir Putin își învrăjbește subordonații unii împotriva altora pentru a-i împiedica să se unească împotriva sa. Încă de la începutul războiului, prin Moscova au circulat zvonuri despre luptele de la Kremlin în care erau implicați Șoigu și alți oficiali, dar acestea nu a fost confirmate.
„Acest joc de echilibrare ar putea funcționa pe timp de pace, dar în acest moment distrage atenția de la eforturile de război”, a declarat Marat Gelman, fost consilier al lui Vladimir Putin și acum critic al liderului de la Kremlin.
Acest tip de certuri publice sunt „noi, importante și, de asemenea, fără precedent”, a declarat Dmitri Oreshkin, un veteran politolog rus. „Nu am mai văzut până acum o astfel de bătălie deschisă și publică între elite pentru atenția lui Putin”, a punctat acesta.
Nu sunt singuri în această luptă
Cei doi bărbați nu sunt singurii care conduc o luptă acerbă împotriva armatei ruse. Propagandiști din televiziune precum Margarita Simonyan și Vladimir Soloviev au criticat, de asemenea, în mod deschis executarea serviciului militar obligatoriu, acuzând armata că a alimentat instabilitatea din țară prin încercarea de a recruta ruși inapți pentru serviciu.
Atacurile asupra Ministerului Apărării au loc într-unul dintre cele mai periculoase momente ale războiului, după ce armata rusă a pierdut mii de kilometri pătrați de teritoriu și nu a reușit să își stabilizeze liniile din Harkov, Donețk sau ceva mai recent în regiunea Herson.
Iar Serghei Șoigu și alți oficiali militari de top sunt ținta evidentă. Odată văzut de publicul rus ca fiind omul care a modernizat armata rusă și a supravegheat operațiunea de succes din 2014 din Crimeea, Șoigu se confruntă acum cu o reacție negativă pentru eșecurile armatei. Și există tentații clare de a-l demite.