Oricare ar fi viitorul piețelor bursiere, acestea vor continua să joace un rol important în economiile globale din întreaga lume în viitorul apropiat. Mulți se întreabă acum dacă dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale se va prăbuși precum „bula dot-com”.
Bursa de valori se confruntă cu cicluri de creștere și declin. Cu toate acestea, se pot forma bule, în cazuri excepționale, în care evenimentele din lumea reală depășesc indicatorii tehnici. Aceste bule pot izbucni oricând, ducând la consecințe care pot continua ani de zile, scrie Finbold.
Cu entuziasmul de pe Bursă după câștigurile Nvidia, îngrijorările pot fi justificate
Mulți se întreabă dacă actuala dezvoltare rapidă pentru inteligența artificială se va prăbuși precum ”bula dot-com”. Având în vedere similitudinile izbitoare, în principal entuziasmul recent de pe piața de valori, după câștigurile Nvidia, îngrijorările pot fi justificate.
Acțiunile Nvidia au urcat cu 15% după rezultatele înregistrate de producătorul de cipuri, care au stimulat acțiunile din domeniul tehnologiei din întreaga lume şi au împins indicii din Japonia şi Europa la maxime istorice.
Deși este tentant să ne gândim la inteligența artificială ca la o eră cu totul nouă, trebuie analizate anumite paralele semnificative.
Ponderea exagerată a Nvidia în tranzacțiile de zi cu zi ar putea lăsa investitorii mai vulnerabili, în cazul în care creșterea veniturilor producătorului de cipuri nu reușește să îndeplinească așteptările mari ale investitorilor
Inteligența artificială și asemănările cu bula dot-com
La fel ca în epoca dot-com, inteligența artificială prezintă un potențial de piață incomensurabil. Dacă ne gândim la boom-ul dot-com, se poate vedea că am asistat la apariția rețelelor sociale, care au adus riscuri neprevăzute.
Momentul AI seamănă cu era dot-com – inovație rapidă, oportunități imense de piață și entuziasmul investitorilor. Cu toate acestea, peisajul actual se laudă cu modele de afaceri mai solide, inovație mai rapidă și o tranziție către creșterea capacităților cognitive. Deși viitorul are un potențial imens, trebuie să se țină cont de riscurile emergente și să evite investițiile excesive.
Chiar dacă sunt greu de observat tendințele mai ample din datele grafice actuale, asemănările se conturează deja în performanța pieței de valori. De exemplu, există o asemănare notabilă cu anii precedenți creșterii inițiale a performanței Nasdaq, care au condus, în cele din urmă, la un vârf al bulei.
Bula bursieră este și mai gravă?
Potrivit lui Apollo, o instituție notabilă de educație financiară, actuala bulă marcată de inteligența artificială este mai mică decât bula tehnologică din anii 1990, sugerând că era dot-com a fost doar un precursor al situației actuale.
Cei de la Apollo evidențiază raportul P/E forward pentru primele 10 acțiuni tehnologice, care în prezent este de aproximativ 40 de ori. Acest lucru contrastează puternic cu vârful bulei dot-com din 2000, când cota acestor acțiuni era de aproximativ 26 de ori.
Mai mult, raportul actual depășește cu mult vârfurile observate în 1990 (de aproximativ 23 de ori) și 1995 (de aproximativ 26 de ori). Interesant este că, în ciuda vitalității din sectorul tehnologic, S&P 500 menține un raport P/E forward de aproximativ 22 de ori, care este mai mic decât nivelurile observate atât în 2010, cât și în 2015.
Acest lucru sugerează o situație complexă și oarecum precară în cadrul pieței, sectorul tehnologic înregistrând o creștere semnificativă a evaluării, în timp ce piața mai largă menține o evaluare relativ stabilă.