Laurențiu Neculaescu a venit cu noi informații în ceea ce privește panourile fotovoltaice. El a anunțat că românii care au aplicat pentru a primi bani de la stat pentru acestea și au fost refuzați vor putea face contestații.
Se dau banii pentru panouri fotovoltaice
Românii care au solicitat finanțare guvernamentală pentru panouri fotovoltaice și au fost respinși nu ar trebui să se alarmeze. Autoritățile competente au făcut un anunț important în acest sens.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a comunicat că programul Casa Verde Fotovoltaice pentru anul 2023 este în curs de implementare.
Din aproximativ 86.000 de dosare înregistrate, peste 73.000 au fost evaluate ca fiind eligibile. Unii dintre acești beneficiari au deja panouri solare instalate pe acoperișurile locuințelor lor.
Potrivit reprezentantului AFM, estimările instituției indică faptul că, în principal, procesul de instalare a acestor panouri de energie verde va fi finalizat în perioada august – septembrie.
”S-a finalizat procesul de selecție a persoanelor fizice, am publicat lista cu toate persoanele fizice care au fost declarate eligibile de către instalatori. Sunt 73.211 dosare care au fost declarate eligibile de către instalatori, dintr-un total de 86.000 care s-au înscris în program”, a spus Neculaescu.
Cei care au fost refuzați mai au o cale de atac
Pentru cetățenii care au fost respinși în prima etapă de evaluare, nu trebuie să renunțe. Reprezentantul AFM a subliniat că aceștia mai au o opțiune disponibilă pentru a contesta decizia.
Mai precis, aceștia au opțiunea de a depune contestații. Neculaescu a mai subliniat că toți cei care au primit respingere au fost notificați cu privire la motivele acesteia și li s-a oferit oportunitatea de a-și completa documentația necesară.
În primele săptămâni ale lunii iunie, toți cei care au fost respinși de către instalatori vor avea posibilitatea să depună contestații la AFM.
”Nu avem o situație exactă, probabil la sfârșitul săptămânii viitoare o vom avea exact, au fost și o parte din beneficiari care nu și-au mai ales instalatorul dintr-un motiv sau altul.
Din ce am văzut eu, ca estimare, sunt undeva la 7.500 de dosare care au fost respinse efectiv de instalatori”, a mai spus șeful AFM.
Unde se depun contestațiile?
Neculaescu a adăugat că toate contestațiile trebuie depuse prin intermediul aplicației informatice. Ea va fi accesibilă imediat după publicarea listei cu persoanele respinse.
Laurențiu Neculaescu a declarat că în prezent se centralizează motivele de respingere primite de la instalatori. Aceasta va ajuta beneficiarii să știe ce anume trebuie să conteste.
El a mai adăugat că toate contestațiile vor fi analizate de către AFM, iar instalatorul nu va mai analiza contestația. AFM-ul va notifica instalatorul să aprobe persoana respectivă și să instaleze panourile.
AFM-ul va examina contestația și în cazul în care aceasta este considerată validă.
”Noi acum centralizăm motivele de respingere venite de la instalatori pentru a putea publica lista exactă și cu motivul de respingere, pentru ca beneficiarul să știe ce anume trebuie să conteste.
Toate contestațiile vor fi analizate de AFM, instalatorul nu mai analizează contestația. AFM-ul o analizează și în situația în care dă dreptate contestatarului, noi vom notifica instalatorul că trebuie să aprobe respectiva persoană și să instaleze panourile”, a mai precizat Laurențiu Neculaescu.