Panouri fotovoltaice pe bloc. Proiectul Ministerului Energiei care reduce facturile locatarilor

burduja inaugurare panouri

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Un bloc din Drumul Taberei devine exemplu pentru viitorul energetic al României, grație unui proiect pilot care folosește panouri fotovoltaice pentru alimentarea spațiilor comune. Ministerul Energiei extinde inițiativa prin programul „Urban Up”, ce alocă 150 de milioane de lei pentru asociațiile de proprietari, vizând reducerea facturilor și promovarea sustenabilității în marile orașe.

Panouri fotovoltaice pe bloc într-un program național ambițios

Un proiect pilot implementat într-un bloc din cartierul Drumul Taberei, sectorul 6 al Capitalei, testează utilizarea panourilor fotovoltaice pentru alimentarea spațiilor comune, precum lifturile și iluminatul scărilor. Ministerul Energiei sprijină această inițiativă, lansând un program național care vizează extinderea proiectului către asociațiile de proprietari.

În cadrul proiectului din Drumul Taberei, a fost instalat un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere de 10 kWp și baterii de 5 kWh. Sistemul este capabil să producă anual 12 MWh, reducând costurile locatarilor și emisiile de CO2 cu peste 3600 kg pe an.

„La nivelul unui bloc de locuințe, proiectul testează o instalație de 10 kWp cu panouri fotovoltaice și baterii de 5 kWh, capabilă să producă 12 MWh/an pentru consumul comun – lifturi, iluminat scări etc. – reducând facturile locatarilor și emisiile de CO2 cu peste 3600 kg/an”, a explicat ministrul Sebastian Burduja pe Facebook.

Programul „Urban Up” și energia de pe bloc

Ministerul Energiei, împreună cu PPC Energie, testează în Drumul Taberei un sistem fotovoltaic de 10 kWp și baterii de 5 kWh, care produce 12 MWh/an pentru consumul comun al unui bloc, reducând facturile și emisiile de CO2 cu peste 3600 kg/an. Datele obținute vor ajuta la conturarea unui cadru legislativ pentru extinderea proiectului.

Totodată, programul „Urban Up”, lansat în consultare publică, oferă 150 de milioane de lei pentru asociațiile de proprietari de la bloc interesate de astfel de soluții. Sugestiile sunt așteptate pentru îmbunătățirea proiectului.

„Proiectele pilot sunt o bună modalitate prin care putem convinge societatea de utilitatea unei idei sau alteia. Comunitățile energetice sunt un concept care funcționează și funcționează bine în alte state. Este o soluție simplă pentru reducerea facturilor, o soluție pe care ar fi păcat să nu o folosim extins în România.

Gândiți-vă, vă rog, la ce ar însemna o Românie care își asigură necesarul de consum doar din producție internă, în care comunitățile, la nivel micro, ajung să aibă autonomie energetică, în care marile proiecte în domeniu ne asigură independența și securitatea energetică pentru generații”, a declarat ministrul Energiei.

Adrian Vintilă, consilier al ministrului Energiei, a detaliat că fiecare asociație de proprietari de la bloc va putea primi o finanțare nerambursabilă de 100.000 lei:

„Este un proiect la care lucrăm de șase luni de zile, pentru a demonta orice fel de altă discuție că de ce este el astăzi. (…)

Ținând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului (…), ne gândim să finanțăm un sistem minim eligibil de 10 kilowați putere instalată și 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociație. (…) În acest moment, ne permitem să susținem cel puțin 1.500 de blocuri după implementarea proiectului.”

Potențialul energetic al Bucureștiului

În București, peste 15.000 de blocuri ar putea beneficia de astfel de investiții, cu o capacitate totală instalată de 600 MW.

„Bineînțeles că e nerealist să ne gândim că o să instalăm 600 megawați pe blocurile din București, dar potențialul maxim de 600 de megawați se traduce cu peste 800 de milioane de kilowați-oră energie verde”, a adăugat Vintilă.

Proiectele vor putea începe din martie 2024, iar primele sisteme ar putea deveni operaționale în vară. Finanțarea programului „Urban Up” provine din vânzarea certificatelor de CO2, iar autoritățile speră să elimine barierele legislative și să motiveze locatarii să participe.