Panouri fotovoltaice. Sebastian Burduja cere importuri reduse din China şi dezvoltarea unei industrii locale

parc fotovoltaic panouri solare

SURSA FOTO: Dreamstime

România are nevoie să stocheze cât mai mult din energia verde produsă. Mai mult, trebuie să scadă volumul importurilor din China, pentru a da şansă unei industrii autohtone de materii prime pentru panourile fotovoltaice, afirmă ministrul Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja vrea mai puţine importuri din China şi mai multe materii prime „made in Romania”

România își intensifică investițiile în energia verde și stocarea acesteia, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că una dintre preocupările sale principale este legată de dezvoltarea capacităților de stocare a energiei verzi și reducerea importurilor din China.

În același timp, se dorește crearea unei piețe românești pentru producerea de materii prime destinate instalațiilor de panouri fotovoltaice și bateriilor. Burduja a anunțat că până la sfârșitul anului viitor, capacitatea instalată de energie fotovoltaică din România va crește de la 3,4 gigawați la 4,2 gigawați, urmând ca până în 2030 aceasta să se dubleze.

„Vă spun foarte clar că cel mai tare mă preocupă stocarea «energiei verzi», în paralel cu reducerea importurilor din China şi crearea unei pieţe româneşti de producere a materiilor prime pentru instalaţiile de panouri fotovoltaice, inclusiv de baterii”, a afirmat ministrul PNL al Energiei.

Una dintre nevoile critice ale sistemului energetic național este stocarea energiei

În cadrul unui interviu acordat Ziarului Unirea, Burduja a explicat că Ministerul Energiei se concentrează pe investiții în noi capacități de producție de energie și infrastructură.

„Am semnat contracte pentru rețele de transport și distribuție în valoare de peste 7 miliarde de lei”, a precizat el.

De asemenea, a subliniat că una dintre nevoile critice ale sistemului energetic național (SEN) este stocarea energiei, domeniu în care guvernul va semna în curând contracte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru capacități de stocare de aproximativ 1.500 MWh. În plus, Ministerul Energiei a aprobat o investiție de 150 de milioane de euro pentru stocarea energiei, un apel de proiecte care va fi lansat în această toamnă după obținerea acordului de la Banca Europeană de Investiții.

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

În ceea ce privește capacitatea instalată de energie fotovoltaică, Burduja a explicat că în prezent România are 3,4 gigawați, incluzând contribuția prosumatorilor (1.710 MW de la prosumatori și 1.668 MW din alte surse, conform datelor ANRE).

Potrivit Strategiei Energetice a României, până la sfârșitul anului 2025, capacitatea instalată va crește la 4,2 gigawați, iar până în 2030 se va ajunge la 8,2 gigawați și 14,8 gigawați în 2035.

Investiţiile sunt finanţate prin intermediul PNRR şi a Fondului pentru Modernizare

Ministerul Energiei finanțează aceste investiții prin două mari programe: Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare. Prin PNRR, în perioada martie 2022 – decembrie 2023, ministerul a organizat un apel de proiecte pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile, atât fotovoltaice, cât și eoliene.

În cadrul acestui apel, au fost depuse 744 de proiecte, din care 446 au fost aprobate pentru finanțare, iar 303 contracte au fost deja semnate, totalizând peste 400 de milioane de euro și o capacitate instalată de aproximativ 1.800 MW.

De asemenea, prin Fondul pentru Modernizare, între decembrie 2023 și martie 2024, Ministerul Energiei a derulat un apel pentru finanțarea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile destinate autoconsumului în sectorul public.

Până la închiderea apelului, au fost depuse 1.408 cereri de finanțare, dintre care doar 12 au fost retrase. Proiectele rămase au solicitat finanțări în valoare de peste 705 milioane de euro, iar până la 31 decembrie 2026 se estimează că România va avea o capacitate instalată de peste 500 MW din surse regenerabile ca urmare a acestor investiții.