Panouri solare pe acoperiș. Cum poți afla dacă e soluția potrivită pentru casa ta

panouri solare

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum poți ști dacă îți poți instala panouri solare pe acoperiș. Panourile solare vă transformă casa într-o centrală de energie regenerabilă. Iată cum puteți dacă acestea se potrivesc casei în care locuiți, având în vedere câteva lucruri esențiale.

Cum poți ști dacă îți poți instala panouri solare pe acoperiș

Cum poți ști dacă îți poți instala panouri solare pe acoperiș. Panourile solare vă transformă casa într-o centrală de energie regenerabilă. Iată cum puteți dacă acestea se potrivesc casei în care locuiți, având în vedere câteva lucruri esențiale.

2023 a fost un an ciudat pentru industria solară, multe companii întâmpinând probleme financiare. Dar, atâta timp cât prețurile la energie continuă să crească, poate că a venit momentul să vă reorientați și să alegeți varianta panourilor solare.

Există, totuși, o problemă, pe care e obligatoriu să v-o puneți. Se potrivesc casei în care locuiți?

Casele diferă prin cantitatea de soare disponibilă, consumul de energie, costul local al energiei electrice și politicile de utilități. Reparațiile necesare – cum ar fi înlocuirea acoperișului înainte de atașarea panourilor solare – adaugă costuri suplimentare și adesea, reconsiderarea proiectului, scrie Cnet.

Dacă sunteți în căutarea mai multor sfaturi privind energia solară, iată cum puteți să economisiți bani și energie.

Acoperișul casei se potrivește cu instalarea panoului solar?

Acoperișul ar trebui să poată face față greutății unui sistem solar fără probleme, dar instalatorul va trebui să verifice din nou, înainte de a porni pe acest drum.

Materialul acoperișului este foarte important. Dacă casa este acoperită cu materiale obișnuite, cum ar fi șindrilă, plăci de beton sau panouri metalice, nu ar trebui să fie nicio problemă.

Panouri fotovoltaice: SURSA FOTO: Dreamstime

Materialele mai puțin obișnuite, cum ar fi ardezia sau argila, ar putea necesita un instalator specializat. Potrivit lui Wyldon Fishman, fondatorul Societății de Energie Solară din New York, luați în considerare și vechimea acoperișului.

Dacă este mai vechi de 15 ani, este posibil să se apropie de sfârșit. De aceea, este bine să luați în considerare înlocuirea acestuia, înainte de a monta pe el panouri care trebuie să rămână acolo timp de 25 de ani sau mai mult.

Dacă nu sunteți pregătit să puneți un nou acoperiș și să instalați panouri solare în același timp, există varianta unui sistem montat la sol.

Câtă lumină solară primește casa

Dacă acoperișul primește prea multă umbră, un sistem montat la sol sau un solar comunitar ar putea fi opțiuni mai bune. Fishman sugerează să vă gândiți de două ori, înainte de a începe să tăiați copacii doar pentru a beneficia de mai multă lumină.

De asemenea, nu uitați să luați în calcul de cât spațiu aveți pe acoperiș pentru panourile solare, în special pe partea orientată spre sud.

Factorul climă

Panourile solare moderne pot genera energie chiar și în zilele înnorate, în majoritatea cazurilor. Cantitatea potențială de energie electrică pe care o puteți primi depinde de doi factori principali: latitudinea și clima. În general, cu cât ești mai aproape de Ecuator și cu cât e mai puțin înnorat, cu atât poți genera mai multă energie.

Orele de vârf ale soarelui sunt, în esență, orele în care lumina soarelui este suficient de intensă pentru a genera un kilowatt pe metru pătrat suprafață. Orele de vârf ale soarelui sunt doar un factor de luat în considerare atunci când decideți ce tip de sistem solar doriți. Alte considerații climatice ar putea include cantitatea de zăpadă dintr-un an.

Tipuri de panouri solare

Un panou solar presurizat sau un panou plan, așa cum mai este el numit, este alcătuit din tuburi prin care nu circulă apă, ci există ceva numit heat pipe. Ei bine, acest heat pipe este alcătuit din cupru și asigură o funcționare bună, chiar dacă unul dintre tuburi se strică. Avantajele panoului solar presurizat? Chiar dacă din păcate unul dintre tuburi se strică, panoul solar presurizat pentru apa calda tot va funcționa, chiar dacă la capacitate mai mică.

Un panou solar nepresurizat este varianta mai populară, comparativ cu panoul solar presurizat. Nu consumă alt tip de energie atunci când funcționează. În plus, apa caldă este produsă doar cu ajutorul radiațiilor solare captate în tuburile vidate. Indiferent de ce tip de panou solar ai nevoie, fie că este panou solar presurizat sau nepresurizat, ambele sunt variante potrivite, depinde doar de nevoile fiecăruia.