VARIANTE După ce primele case solare construite în Romånia au fost un eşec, aceste investiţii revin în atenţie din cauza costurilor energetice în creştere. Investiţia minimă pentru achiziţionarea de panouri solare este de 4.000 de euro.
Istoria caselor solare în Romånia a început cu peste trei decenii în urmă, cånd, inspirată de modelul german, Elena Ceauşescu a decis că şi ţara noastră trebuie să se încadreze într-o tendinţă occidentală. Astfel, în 1974, autorităţile au demarat construcţia unui proiect-pilot de case solare, amplasate în oraşul prahovean Cåmpina, zona fiind a doua din ţară ca număr de zile însorite pe an, după Constanţa, şi în acelaşi timp protejată de furtunile şi vånturile ce afectează frecvent litoralul.
Cele două case incluse în proiect au fost construite rapid, dar rezultatul a fost dezamăgitor. Panourile solare utilizate nu puteau asigura nici încălzirea şi nici apa caldă necesară, randamentul lor fiind scăzut. Ulterior, unul dintre imobile a intrat în posesia Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, găzduind staţia meteo din Cåmpina; celălalt se află în parohia Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor, iar în prezent este o ruină. După mai bine de 30 de ani, moda a revenit, ca o necesitate de data aceasta, ca urmare a amplificării problemelor energetice ce cauzează creşterea continuă a costurilor utilităţilor.
Investiţie de 12.000 de euro, la 100 mp, doar pentru încălzire
Costuri care implică şi adaptarea locuinţelor la sistemele de încălzire alternativă, deci cheltuieli în plus, dar prezintă avantaje certe în diminuarea facturilor şi scăderea poluării. Montarea şi toate elementele complementare unui sistem de panouri solare pentru o casă cu suprafaţă de circa 100 mp poate mări costurile pentru construcţia acesteia cu circa 10%-15%. „Un sistem cu panouri solare pentru aport la încălzire şi la producerea apei calde menajere poate costa de la 4.000 de euro în sus. Acesta se alege în funcţie de izolaţia casei, suprafaţa vitrată şi sistemul de încălzire interior“, explică Dan Bråncuşi, directorul general al firmei Case Solare.
Subvenţiile, aproape inevitabile
Panourile pot fi montate şi la o casă deja existentă, dar trebuie ţinut cont de cåteva condiţii esenţiale, printre care folosirea unui sistem de încălzire în pardoseală, izolaţie termică sau expunerea terenului spre sud. La suma pomenită se adaugă şi costurile pentru celelalte elemente necesare sistemului: boiler, controler, pompa de recirculare, ţevi, toate acestea putånd ridica preţul la circa 12.000 de euro doar pentru încălzire. Delicată este şi problema randamentelor panourilor solare, care nu depind exclusiv de calitatea materialelor folosite, ci, în primul rånd, de unghiul sub care cad radiaţiile solare, ceea ce face absolut necesară prezenţa unor specialişti la montarea unui astfel de sistem. Pentru a putea acoperi necesităţile energetice ale unei locuinţe, cei interesaţi trebuie să ia în calcul utilizarea de panouri solare cu o suprafaţă de cåteva zeci de metri pătraţi.
Spre deosebire de ţările occidentale, Romånia nu beneficiază încă de o legislaţie care să oblige, dar să şi sprijine prin subvenţii utilizarea acestora la construcţia de locuinţe sau imobile cu caracter comercial, iar iniţiativele în domeniu sunt încă modeste. Unul dintre promotori este Asociaţia Romånă pentru Eficienţă Energetică (Socer), care a implementat deja în Giurgiu un sistem de alimentare cu căldură şi apă caldă de consum (16 ore pe zi) pentru o sală de sport dotată cu şase panouri solare (putere 4 kW, suprafaţă de 6 mp, volum de apă 250 l) pentru duşuri (100 sportivi) şi 84 panouri pentru încălzirea piscinei aflate în imediata apropiere a stadionului. De asemenea, pe un bloc cu 30 de apartamente au fost montate 36 de colectoare solare cu suprafaţă de 66 mp, ce livrează anual aproximativ 57 MWh, renunţåndu-se astfel la arderea a 5,5 tone păcură.
De aici şi marele avantaj al folosirii energiei solare: scăderea consumului de combustibili fosili a căror ardere creşte nivelul de poluare. Potrivit reprezentanţilor Socer, prin utilizarea energiei solare se pot reduce cu circa 60% costurile pentru producerea apei calde şi cu circa 30% cele pentru încălzire. „Romånii sunt interesaţi de aceste sisteme, dar achiziţionarea unui produs performant necesită costuri ridicate. O soluţie ar fi introducerea de subvenţii“, conchide Dan Bråncuşi.
În concluzie, problemele de surmontat rămån costurile destul de ridicate, dar şi fragilitatea panourilor a căror amortizare se realizează, potrivit specialiştilor, în minimum cinci ani, deşi durata lor de viaţă poate fi mai scurtă din cauza intemperiilor. De altfel, majoritatea experţilor cad de acord asupra faptului că, cel puţin momentan, aceste sisteme sunt avantajoase dacă se utilizează în completarea celor clasice, pentru a diminua costurile energetice.
«Romånii sunt interesaţi de aceste sisteme, dar achiziţionarea unui produs performant necesită costuri ridicate. O soluţie ar fi introducerea de subvenţii.»
Dan Bråncuşi, director general al firmei Case Solare
Zone potrivite
Conform unei hărţi Socer privind potenţialul solar, zonele cele mai potrivite pentru construirea de case cu surse de energie solară sunt Litoralul, Cåmpia Dunării, sud-estul Olteniei, vestul Banatului
şi Cåmpia de Vest
Solutii solare
Avantaje
• Consum foarte redus de energie pentru încălzire şi producerea apei calde menajere şi, prin urmare, scăderea cheltuielilor.
• Confort interior, graţie asigurării unei temperaturi, umidităţi şi ventilaţii potrivite.
• Emisii reduse de noxe, asigurånd protecţia mediului înconjurător. Dacă nu sunt supuse unor intemperii excesive, durata lor de viaţă poate creşte, teoretic, pånă la circa 25 de ani.
Dezavantaje
• Achiziţionarea instalaţiei cu panouri solare şi a pompelor de căldură este mai costisitoare şi poate majora costul unei construcţii cu cel puţin 10%.
• Costurile pentru realizarea izolaţiei termice şi a sistemelor de încălzire sunt mai mari decåt pentru cele clasice.
• Amplasarea imobilului pe axe geografice incorecte determină scăderea randamentului instalaţiei şi pericolul distrugerii panourilor, cauzată de intemperii.