Papa Benedict al XVI-lea va publica joi un decret, "motu proprio", împotriva spălării banilor, la trei luni după lansarea unei investigaţii împotriva a doi membri în conducerea băncii Vaticanului.
Acest decret privind "prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale în domeniul financiar şi monetar" prevede înfiinţarea unei Autorităţi pentru informaţii financiare a Vaticanului.
Papa va aproba o lege pentru prevenirea şi combaterea spălării de bani, a activităţilor criminale şi a finanţării terorismului, se arată într-un comunicat al Vaticanului.
Potrivit agenţiei de informaţii religioase i.Media, aceste dispoziţii vor permite intrarea Vaticanului pe lista ţărilor care respectă normele luptei cu spălarea banilor, a OCDE şi Grupului de Acţiune în Domeniul Financiar.
La jumătatea lunii septembrie a fost declanşată o anchetă împotriva preşedintelui Institutului pentru lucrări religioase (banca Vaticanului), Ettore Gotti Tedeschi, şi a unui alt înalt funcţionar, pentru încălcarea unei legi italiene referitoare la spălarea banilor.
Cei doi nu sunt suspectaţi de spălarea de bani, ci de omisiuni în circularea unor fonduri în valoare totală de 23 de milioane de euro.
Vaticanul şi-a exprimat "perplexitatea şi surpriza" faţă de această situaţie şi şi-a exprimat voinţa clară pentru transparenţa totală în ceea ce priveşte operaţiunile financiare ale institutului.
Supranumit banca preoţilor, institutul administrează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice. Este o structură care beneficiază de statutul extrateritorial al Vaticanului şi nu este obligată să respecte standardele impuse instituţiilor financiare italiene.
Justiţia italiană poate, din 2003, să investigheze acest institut, care este sub supravegherea specială a Băncii Italiei, care a şi semnalat pe 15 septembrie cele două operaţiuni suspecte.
SURSA: Mediafax