Renunţarea în societatea occidentală „la orice raportare la transcendenţă” este cauza actualei crize, „o criză de sens şi valori, înainte de a fi economică şi socială”, a spus astăzi Papa Benedict al XVI-lea.
Vorbind la Vatican, la adunarea plenară a Consiliului pontifical pentru laicii catolici, suveranul pontif a denunţat „o mentalitate în expansiune, care renunţă la orice raportare la transcendenţă şi care se dovedeşte incapabilă să înţeleagă şi să apere omul”.
„Răspândirea acestei mentalităţi a generat criza prin care trecem astăzi, care este o criză de sens şi valori, înainte de a fi o criză economică şi socială”, a spus Papa. „Omul care încearcă să trăiască doar într-un mod pozitivist, în previzibil şi măsurabil, sfârşeşte prin a fi sufocat”, a adăugat Benedict al XVI-lea, cerându-le laicilor catolici „să mărturisească în mod transparent actualitatea Domnului în toate domeniile gândirii şi acţiunii”.
Papa consideră că o prezenţă „mai incisivă” a creştinilor în sectoarele social, politic şi economic nu este suficientă dacă nu este însoţită de o „credinţă solidă”, care „nu este niciodată dobândită o dată pentru totdeauna”.
De câteva ori în acest an, îndeosebi în septembrie, în Germania, apoi în octombrie, la adunarea inter-religioasă de la Assisi (Italia), Papa a considerat că mărturisirea multor creştini nu este destul de ferventă şi solidă, fiind prea mult în acord cu concepţiile dominante din societăţile în care trăiesc. Suveranul pontif critica astfel, implicit, atitudinea lor, apreciată ca fiind prea flexibilă, faţă de moravuri şi bioetică.
Sursa: Agerpres