Apoi a apărut terasa “Papa la Șoni” din Vama Veche, la fel de populară, unde se gătea mâncare românească sau ungurească foarte bună, unde se organizau concerte de jazz, rock sau folk sau puteai să petreci o seară liniștită vizionând un film bun proiectat pe ecranul mare de pe terasă. Cam în aceeași perioadă Șoni a deschis o cârciumă asemănătoare și în București. A închiriat o casă mică pe Sfinții Voievozi, aproape de intersecția cu Calea Griviței, într-o zonă liniștită a orașului. Și a reușit să reproducă acolo atmosfera boemă din Vamă, decorând locul extrem de simplu, cu mese și bănci de lemn, vopsite în culori tari și vesele și cu o baie în care te poți spăla pe mâini doar în cadă. Și unde ești invitat să faci și duș dacă simți nevoia.

Locul acesta cu greu poate fi numit restaurant. Aerul boem al spațiului, atitudinea prietenoasă cu care ești întâmpinat de oamenii care lucrează cu Șoni sunt greu de formalizat. Este mai degrabă o cârciuma unde se adună prietenii să vadă ce a mai gătit Șoni bun, să bea o bere sau un vin și să asculte muzică. Iar pe Șoni ai toate șansele să-l cunoști după două-trei vizite acolo. Și ca la un om acasă, mai sunt și lucruri care nu îți plac sau nu funcționează cum trebuie, dar dacă te simți “de-al casei” ele nu te deranjează mai deloc.
Papa la Șoni însemnă mâncare de inspirație românească sau ungurească făcută după gustul și inspirația bucătarului. Meniul este trecut pe un caiet de școală, scris de mână și este periodic actualizat în funcție de lucrurile pe care le descoperă Șoni în bucătărie la un moment dat și care au fost testate de apropiații locului.

Gusturile sunt foarte originale și simți imediat că acea combinație de stiluri și ingrediente adunate în meniu este creația unor oameni îndrăgostiți de bucătăreală și curioși tot timpul să descopere mâncăruri noi.
Iar Papa la Șoni nu este doar un loc unde poți mânca aceste feluri delicioase într-o atmosferă prietenoasă. La fel ca în Vamă, cârciuma din București a găzduit dealungul timpului tot felul de evenimente: concerte, spectacole de dans, teatru alternativ, prezentări şi lansări de carte, expoziţii de fotografii, târguri sau demonstraţii gastronomice. Merită să intri pe siteul lor ca să afli ce program au în perioada următoare înainte să le faci o vizită.

De curând Șoni a inițiat și un atelier de gătit: “Papa la Soni şi cei 40 de bucătari” care are misiunea să-i învețe pe copii între 8 și 12 ani secretele bucătăriei, să se hrănească sănătos și să creeze preparate gustoase și ingenioase. O inițiativă lăudabilă cum mi-aș dori să existe mai multe în România. Pentru bucătăria adevărată și autentică și pentru sănătatea noastră.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La începutul mesei vă recomand să încercați celebra ciorbă de tarhon cu afumătură marca Șoni (11 lei), devenită celebră printre vamaioți, alături de gulașul la ceaun. La felul doi aveți de ales între puiul cu sos de usturoi (19 lei), porcușorul la grătar cu sos de miere, usturoi și muștar (19 lei), vițelul cu sos de vișine (20 de lei) sau berbecuțul turcesc (20 de lei). La desert, trebuie să încercați celebrii gomboți (7 lei), măcar de curiozitate. Iar dacă recomandările mele nu vă surâd, întrebați-l pe Șoni sau pe unul dintre colegii lui ce noutăți au gătit în ultimul timp. Aveți mari șanse să aflați despre vreun fel care n-a fost încă trecut în meniu și care poate să vă fie pe plac.

Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Papa la Șoni
Str. Sf. Voievozi 13
0755.659.653
www.papalasoni.ro