Aceasta a oferit o nouă ocazie de discuții: Benedict al XVI-lea a revenit și vorbește în public, deși în formă scrisă. Și fraza care apare în aceste ore în agențiile de presă pare destinată să stârnească mai multe reflecții: „Motivele reale pentru care vor să mă reducă la tăcere nu vreau să le analizez”.

Fostul suveran pontif se referă, cel mai probabil, la criticile pe care le primește de fiecare dată când încalcă, ca să spunem așa, acea presupusă promisiune de tăcere, pe care însă nu a pronunțat-o atunci când a renunțat la tronul de la Catedrala Sfântul Petru. Benedict al XVI-lea nu a spus niciodată că nu va mai interveni vreodată. Dar Ratzinger este, oricum, atacat de fiecare dată când rupe tăcerea. Citatul lui Ratzinger provine dintr-un interviu pe care Papa emerit l-a acordat în presa din Germania, după cum informează „Aska News”.

În multe circumstanțe, în acești șapte ani și jumătate, Joseph Ratzinger a fost nevoit să primească reclamații din partea cea mai progresistă a Bisericii Catolice. Pe pământ teuton, înainte de izbucnirea pandemiei, era în desfășurare un „conciliu intern” al episcopatului. În Germania, de ceva vreme, au existat raționamente despre o serie de reforme, care ar liberaliza o serie de practici pe care catolicismul le-a considerat deocamdată nepotrivite. Printre noutăți se află problema desființării celibatului preoțesc. Ratzinger este împotriva acestei ipoteze. Mulți episcopi germani, în schimb, o susțin. Cardinalul Robert Sarah și Papa emerit și-au exprimat opoziția față de ipoteză în „Din profunzimea sufletului nostru”, o carte care a stârnit multe discuții, notează Il Giornale.

Unii consideră încă neobișnuit faptul că neamțul continuă să scrie, să publice, poate chiar să indice calea într-un anumit sens

Senzația este că emeritul a decis să clarifice cum stau lucrurile: „Suspiciunea că eu mă implic în mod regulat în dezbaterile publice este o distorsiune malignă a realității”, a declarat Ratzinger. Benedict al XVI-lea a renunțat la rolul de suveran pontif. Acum, Papă este Francisc. Iar Ratzinger a clarificat acest lucru în mai multe circumstanțe. Dar unii consideră încă neobișnuit faptul că neamțul continuă să scrie, să publice, să își exprime unele nedumeriri teologice și poate chiar să indice calea într-un anumit sens.

Benedict al XVI-lea a reiterat, de asemenea, în interviu că „și-a dat demisia” din cauza vârstei sale și a posibilelor consecințe asupra sănătății fizice. Și figura papei emerit? „Această formă juridico-spirituală evită orice gând asupra coexistenței a doi papi: o episcopie poate avea un singur proprietar. În același timp, se exprimă o legătură spirituală, care nu este înlăturată în niciun fel”, a clarificat fostul suveran pontif, după cum scrie în Katolisch.de.

De asemenea, Joseph Ratzinger a subliniat apropierea profundă, umană și spirituală, care leagă figura sa de cea a Papei Francisc. Pe scurt, nu există loc pentru controverse interne. Unii, însă, ar prefera „tăcerea”.