Papa Francisc a devenit un stâlp în mișcarea pentru venitul de bază univers
Timp de mai mulți ani, Papa Francisc a promovat ideea unui venit de bază universal sau UBI. În 2020, el a făcut prima sa declarație publică de susținere a unui salariu de bază național, afirmând într-o scrisoare adresată șefilor unor mișcări sociale cunoscute că „poate fi momentul să luăm în considerare un salariu de bază universal care ar recunoaște și ar desemna sarcinile nobile și esențiale pe care le îndepliniți”.
„Acesta ar asigura și ar realiza în mod concret idealul, atât de uman și atât de creștin în același timp, al niciunui lucrător fără drepturi”, a afirmat el.
În acea scrisoare, Papa susținea că anumiți membri ai claselor inferioare ale societății „au fost excluși de la beneficiile globalizării” și trec frecvent de actualele legi ale muncii.
A fost mai mult decât o idee pasageră. Papa Francisc nu a încetat să o discute, mai ales vineri, la o reuniune a Mișcărilor Populare, un consorțiu de organizatori de bază de pe cinci continente. Papa i-a informat că venitul de bază universal (UBI) ar trebui să fie privit ca o „justiție strictă” în era inteligenței artificiale și a automatizării, potrivit Vaticanului.
Există două tipuri de venit de bază: universal și garantat. Veniturile de bază sunt plăți periodice, necondiționate. Acesta din urmă se concentrează pe anumite populații, de obicei cele cu venituri mici sau alte comunități marginalizate. Toți cetățenii ar primi un venit de bază universal, indiferent de situația lor financiară.
Povestiri asociate
Beneficiarii ambelor programe sunt liberi să utilizeze fondurile așa cum consideră de cuviință. Acest lucru contrastează cu programele de ajutor guvernamental, cum ar fi SNAP, care solicită participanților să cheltuiască banii pe produse de primă necesitate, cum ar fi hrana și tratamentul medical.
Publicul din Silicon Valley este în favoarea unui venit de bază, deoarece consideră că inteligența artificială va determina în cele din urmă mulți oameni să își piardă locul de muncă.
Până în 2030, peste 12 milioane de americani cu locuri de muncă în care cererea este în scădere ar putea fi nevoiți să își schimbe cariera, conform unei cercetări McKinsey din iulie. Potrivit cercetătorilor, inteligența artificială (IA) este un factor major în această schimbare și, până în 2030, ei prevăd că 30% din zilele de lucru din SUA ar putea fi automatizate, notează businessinsider.com