Anunţ trist pentru cei care păstrau speranţa că o vizită a Papei Francisc în Ucraina va reuşi să grăbească complicatul proces de pace.
Papa Francisc s-a decis! Nu va merge să viziteze Kievul, în plin război
Papa Francisc a spus că nu are de gând să meargă la Kiev sau să viziteze Ucraina în acest moment.
Suveranul Pontif a explicat că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul” din Ucraina, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului.
Aşadar, Papa a declarat că nu va vizita Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii.
„La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev dacă războiul ar continua a doua zi?”, a spus Suveranul Pontif pentru cotidianul argentinian La Nacion, citat de BBC.
„Orice război este anacronic în această lume și la acest nivel de civilizație”, a adăugat Papa Francisc.
De ce evită Papa Francisc să numească Rusia sau pe Vladimir Putin în discursurile sale?
Sfântul Părinte a vorbit şi despre vizita sa neașteptată la Ambasada Rusiei de la Vatican, făcută la sfârșitul lunii februarie.
În interviul publicat vineri, Papa a spus despre această vizită că a fost „o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-mă la Ucraina”.
„M-am dus singur. Nu am vrut să mă însoțească nimeni. A fost o responsabilitate personală a mea”, a adăugat acesta.
Papa Francisc a fost întrebat şi de ce nu numește niciodată Rusia sau pe președintele acesteia, Vladimir Putin, în declarațiile sale împotriva războiului.
Răspunsul dat de Suveranul Pontif a fost următorul: „Un Papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat.”
Papa nu se va mai întâlni cu Patriarhul Kirill al Rusiei
În acelaşi interviu, Papa Francisc a fost suspendată o întâlnire pe care o avea planificată în luna iunie, la Ierusalim, cu Patriarhul ortodox rus. Decizia a fost luată după ce Kirill și-a manifestat susţinerea pentru invadarea Ucrainei.
Suveranul Pontif a declarat că regretă că planul a trebuit „suspendat” întrucât diplomaţii Vaticanului au considerat că o astfel de întâlnire „ar putea genera multă confuzie în această perioadă”.
Patriarhul Kirill şi-a exprimat cu tărie susţinerea pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, poziţie care a dat naştere unor controverse în sânul Bisericii Ortodoxe şi a declanşat un val de critici interne etichetate drept fără precedent de teologi şi specialişti.