Papa Francisc a făcut duminică un apel la președintele rus Vladimir Putin să oprească violențele din Ucraina. Totodată, Suveranul Pontif i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie "deschis" la propuneri serioase de pace.
Papa Francisc a făcut duminică un apel la președintele rus Vladimir Putin, implorându-l să „oprească această spirală de violență și moarte” în Ucraina și a denunțat riscul „absurd” pentru umanitate al unui război nuclear catastrofal, în contextul escaladării tensiunilor.
Francisc a rostit cea mai puternică pledoarie de până acum cu privire la războiul din luna a șaptea, în timp ce se adresa publicului în Piața Sfântul Petru. A fost pentru prima dată în public când a citat conducerea lui Putin.
Papa Francisc i-a cerut lui Zelenski să fie deschis la propunerile de pace
De asemenea, suveranul pontif i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie „deschis” la propuneri serioase de pace. El a îndemnat comunitatea internațională să „folosească toate instrumentele diplomatice” pentru a pune capăt acestei „tragedii uriașe” și „ororii” războiului.
„Această rană teribilă și de neconceput a umanității, în loc să se micșoreze, continuă să sângereze și mai mult, amenințând să se extindă”, a spus Papa Francisc.
„Faptul că omenirea se află din nou în fața amenințării unui război atomic este absurd”, a spus suveranul pontif. „Ce trebuie să se mai întâmple, cât de mult sânge trebuie să mai curgă” înainte ca războiul să se încheie, a întrebat Francisc.
Papa îl imploră pe Putin să oprească violențele din Ucraina
Papa l-a implorat „pe președintele Federației Ruse, tot din dragoste pentru poporul său, să oprească această spirală a violenței și a morții”.
El l-a îndemnat apoi pe Zelenski să fie „deschis la propuneri serioase de pace” și a cerut „tuturor protagoniștilor vieții internaționale și liderilor politici cu insistență să facă tot ce le stă în putință pentru a pune capăt războiului”, evitând „o escaladare periculoasă”.
Francisc a făcut apel la „recurgerea la toate instrumentele diplomatice pentru a pune capăt acestei imense tragedii”. În discursul său, el a calificat războiul drept „o oroare” și o „nebunie”.
El și-a exprimat neliniștea că „lumea învață despre geografia Ucrainei” prin numele orașelor și localităților sale, asociate acum cu moartea civililor, printre care Bucha și Mariupol.
De-a lungul războiului, Francisc a denunțat recurgerea la arme și a îndemnat la dialog. Dar, recent, el a subliniat dreptul Ucrainei de a se apăra de agresiune.