Papa Francisc i-a iritat pe ucraineni. Este trimis să înveţe din lecţiile celui de-Al Doilea Război Mondial
Critici dure pentru Papa Francisc, venite din partea Ucrainei. Mesajele au venit din partea Ambasadei Ucrainei de la Vatican, dar şi a lui Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.
Mesajul Ambasadei a fost unul extrem de ferm. Nu s-a pus vreodată problema, în Al Doilea Război Mondial, de negocieri de pace cu Adolf Hitler. Şi nici Ucraina nu o va face acum cu Vladimir Putin.
Această replică vine după ce Papa Francisc a sugerat guvernului ucrainean, într-un interviu, să aibă curajul de a arăta un steag alb și să încerce negocieri pentru a pune capăt războiului.
Lecţia istoriei este una foarte clară, mai precizează Ambasada Ucrainei de la Vatican. Nu vor fi negocieri, nu va fi steag alb şi dacă războiul se va termina, trebuie făcut „tot posibilul pentru a ucide Balaurul”.
„Este foarte important să fim clari! Când vorbim despre Al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui celui de-Al Doilea Război Mondial
A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, este mesajul postat de Ambasada Ucrainei de la Vatican.
Ce a spus, de fapt, Suveranul Pontif?
Reamintim că Papa Francisc a susținut ideea de „negociere” între Ucraina și regimul condus de Vladimir Putin. Aceste declaraţii au fost făcut în cadrul unui interviu acordat radio-televiziunii elvețiene. Deocamdată, au fost publicate doar câteva extrase, sâmbătă, din respectivul interviu.
„Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi.
Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază.
Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos şi a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, ar fi spus Suveranul Pontif.
După publicarea acestor fragmente, biroul de presă al Papei Francisc a clarificat că el a pledat pentru negociere și nu a sugerat în niciun fel ca Ucraina să capituleze în fața Rusiei, întrucât expresia „steag alb” a fost interpretată greșit.
Papa Francisc a utilizat această expresie „pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia”, a explicat Matteo Bruni, purtătorul său de cuvânt al Papei.
După cum spuneam, critici au venit şi din partea lui Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei de la Kiev.
El a respins vehement orice posibilitate ca ţara sa să se predea în faţa ruşilor.
„Drapelul nostru este galben şi albastru. Este drapelul sub care noi trăim, vom muri şi vom triumfa. Nu vom înălţa niciodată alte drapele”, a precizat Kuleba.