"Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare să i se adauge imaginea unei Europe uşor îmbătrânite şi obosite, care tinde să se simtă tot mai puţin un protagonist într-o lume care o priveşte frecvent cu răceală, cu neîncredere şi uneori chiar cu suspiciune", a afirmat Papa în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.
"Avem în general impresia unei oboseli, unei îmbătrâniri, unei Europe ca „bunică”, ce nu mai este fertilă şi energică. Marile idei care au inspirat odată Europa par să-şi fi pierdut forţa de atracţie şi au fost înlocuite cu detaliile birocratice ale instituţiilor europene", a adăugat Suveranul Pontif.
Papa Francisc a atras de asemenea atenţia asupra riscului ca oamenii să devină „o simplă rotiţă într-un mecanism” în care „problemele tehnice şi economice domină dezbaterea, în detrimentul unei preocupări sincere faţă de fiinţele umane”.
Pe de altă parte, Suveranul Pontif a făcut marţi apel la Uniunea Europeană să îi ajute şi să îi primească pe imigranţii ilegali care îi iau cu asalt frontierele, susţinând că Marea Mediterană nu trebuie să devină un „mare cimitir”.
"Nu putem permite ca Marea Mediterană să devină un mare cimitir! În bărcile care ajung zilnic pe coastele europene sunt bărbaţi şi femei care au nevoie de ajutor şi să fie primiţi", a spus Papa Francisc.
Şeful Bisericii Catolice a început marţi la Strasbourg o vizită de doar patru ore la instituţiile europene, cea mai scurtă vizită în străinătate a unui papă.
Suveranul Pontif a fost întâmpinat la sosirea la sediul Parlamentului European de preşedintele legislativului comunitar, Martin Schulz.
După discursul din legislativul de la Strasbourg, Papa Francisc s-a deplasat la Consiliul Europei.
Vizita, în cursul căreia Papa ar urma să ceară Europei să îşi consolideze poziţia în faţa crizei şi a viziunilor naţionaliste, nu include nici o baie de mulţime sau ieşiri în public, spre dezamăgirea credincioşilor locali.
Aceştia vor putea însă urmări vizita Suveranului Pontif pe două ecrane gigantice instalate în catedrala din Strasbourg. Un spaţiu securizat a fost de asemenea amenajat în faţa Consiliului Europei, de unde aproximativ 2.500 de persoane îl vor putea vedea.
Ultima vizită a unui Papă în aceste instituţii datează din 1988 şi a fost făcută de Ioan Paul al II-lea cu puţin timp înainte de căderea Zidului Berlinului.