În vârstă de 86 de ani, Papa Francisc a prezidat o slujbă solemnă în ziua de Paşte, în Piaţa Sfântul Petru, care era însorită şi plină de credincioşi care l-au salutat pe Sfântul Părinte cu entuziasm.
Papa Francisc: Ne putem bucura, să sărbătorim, prin har pur, cea mai importantă şi mai frumoasă zi a istoriei
Vineri, din cauza frigului, Sfântul Părinte nu a prezidat slujba în aer liber din Vinerea Mare, o măsură de precauţie în urma spitalizării sale pentru bronşită, la sfârşitul lunii martie.
Un covor de 38.000 de flori donate de Olanda a împodobit piaţa pentru cea mai importantă şi mai plină de bucurie sărbătoare din calendarul liturgic al Bisericii – ziua în care creştinii spun că Isus a înviat din morţi.
300 de preoţi, 15 episcopi şi 31 de cardinali au asistat la Sfânta Liturghie din Duminica Paştelui, celebrată de Papa Francisc. Cardinalul Battista Re a fost cel care a slujt la altar, din cauza dificultăţilor Papei Francisc de a merge şi de a sta în picioare, relatează agenţia catolică de ştiri (CNA).
„Da, fraţi şi surori, la Paşti s-a schimbat destinul lumii şi în această zi a învierii lui Cristos ne putem bucura, să sărbătorim, prin har pur, cea mai importantă şi mai frumoasă zi a istoriei.
‘Hristos a înviat! Adevărat a înviat!’ – în această urare tradiţională a Bisericii din Răsărit (Biserica Ortodoxă – n.red.), cuvântul ‘adevărat’ ne aminteşte că speranţa noastră nu este o iluzie, ci adevărul!”, a spus Papa Francisc în mesajul său.
Mesajul pentru pace de la Vatican, mai tulburător ca niciodată
Suveranul Pontif a vorbit despre „întunericul şi negura în care, prea adesea, lumea noastră se află învăluită” şi s-a rugat lui Dumnezeu pentru pace.
„Ajută-i pe iubitul popor ucrainean în călătoria sa spre pace şi revarsă lumina Paştelui asupra poporului rus”, a mai spus Papa Francisc.
El i-a cerut lui Dumnezeu „să-i mângâie pe cei răniţi şi pe toţi cei care şi i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului şi să-i ajute pe prizonieri să se întoarcă sănătoşi şi nevătămaţi la familiile lor”.
„Deschide inimile întregii comunităţi internaţionale, pentru a se strădui să pună capăt acestui război şi tuturor conflictelor şi vărsărilor de sânge din lumea noastră”, a adăugat Papa Francisc în mesajul său de Paşte.
Suveranul Pontif a făcut apel la pace şi în Orientul Mijlociu.
„În această zi, Doamne, îţi încredinţăm oraşul Ierusalim, primul martor al Învierii tale.
Îmi exprim profunda îngrijorare faţă de atacurile din aceste ultime zile, care ameninţă climatul de încredere şi respect reciproc la care speram, necesar pentru a relua dialogul dintre israelieni şi palestinieni, pentru ca pacea să domnească în Oraşul Sfânt şi în întreaga regiune”, a afirmat Papa Francisc.