În urma declarației sale recente potrivit căreia Vaticanul se află într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Papa Francisc a avut o întâlnire cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Mitropolitul Antonie, care reprezintă Biserica Ortodoxă Rusă, a participat la audiența săptămânală a Papei în Piața Sfântul Petru, unde l-a salutat pe Francisc și i-a dăruit o icoană. Cu toate acestea, ulterior, Antonie a fost observat cum a fost escortat de pe scenă de un membru al personalului Vaticanului.
În timpul audienței, Papa a vorbit despre vizita sa în Ungaria și despre apelul său la încetarea războiului. Între timp, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a susținut invazia Ucrainei, invocând motive religioase. Papa și-a exprimat dorința de a discuta cu Patriarhul Kirill.
Vaticanul dorește oprirea războiului din Ucraina
Papa Francisc a declarat anterior că Vaticanul este implicat într-o inițiativă de pace menită să rezolve conflictul dintre Rusia și Ucraina.
”Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui. Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor.
Nu se poate obține niciodată pacea prin închidere… Acest lucru nu este ușor”, a declarat el reporterilor.
Anterior, Papa Francisc și-a exprimat disponibilitatea de a vizita Ucraina, invadată de Rusia fără provocare, dar a pus o condiție: să se deplaseze și la Moscova.
Într-un interviu acordat ziarului argentinian La Nacion, șeful Bisericii Catolice a declarat că va vizita ambele locuri sau niciuna. El a subliniat că dialogul și inițiativele concrete de pace sunt singurele modalități de a opri războiul din Ucraina.
Papa Francisc își exprimase deja dorința de a face această vizită anul trecut, la vârsta de 86 de ani.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, care se declară victima unei „vânători de vrăjitoare politice”, a anunțat că a rupt legăturile cu Patriarhia Moscovei și cu Rusia.
Începând din octombrie, serviciile de securitate din Ucraina au efectuat raiduri regulate în bisericile aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene și au impus sancțiuni împotriva susținătorilor săi financiari și a episcopilor. În plus, au fost deschise dosare penale împotriva a numeroși clerici.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a fost înființată în urmă cu patru ani prin combinarea ramurilor independente care nu se aflau sub autoritatea Moscovei, are cel mai mare număr de credincioși ortodocși din Ucraina.