Papa și-a dezvăluit speranța de a discuta cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit agenției poloneze de presă PAP.

Papa Francisc vrea o întâlnire cu Patriarhul Kirill

„Am vorbit cu Patriarhul Kirill o singură dată de la începutul războiului, timp de 40 de minute la Zoom”, a spus el.

Patriarhul Kirill, care este șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a declarat în mod deschis sprijinul pentru războiul din Ucraina și și-a dat binecuvântarea pentru trupele rusești, atrăgând critici din partea Occidentului.

Vaticanul vrea să oprească războiul din Ucraina

Papa Francisc a declarat anterior că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui. Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor.

Nu se poate obține niciodată pacea prin închidere… Acest lucru nu este ușor”, a declarat el reporterilor.

Amintim că Patriarhul Moscovei a susţinut ferm invadarea Ucrainei de către forţele ruse.

Papa Francisc este dispus să viziteze Ucraina și Federația Rusă

Anterior, Papa Francisc a precizat că este dispus că călătorească în Ucraina, invadată neprovocat de către Federația Rusă, însă pune și o condiție – să poată apoi să călătorească și la Moscova.

Așadar, șeful Bisericii Catolice a oferit un interviu pentru ziarul argentinian La Nacion în care spune „voi merge în ambele locuri sau în niciunul”.

Papa Francisc a mai spus că războiul din Ucraina nu poate fi oprit decât prin dialog și prin inițiative concrete de pace.

Încă de anul trecut, șeful Bisericii Catolice, în vârstă de 86 de ani, a anunțat că dorește să facă o astfel de vizită.

Biserica Ortodoxă Ucraineană susține că a întrerupt legăturile cu Rusia şi Patriarhia Moscovei şi că este victima unei „vânătoare politice de vrăjitoare”.

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile Biserica Ortodoxă Ucraineană, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Amintim că majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.