Papa Francisc se implică în stoparea războiului din Ucraina!
Papa Francisc ar putea vizita Ucraina!
Sâmbătă, 2 aprilie, Suveranul Pontif a început o călătorie apostolică de două zile în Malta.
În timpul zborului spre această destinaţie, Papa Francisc a fost întrebat de un reporter dacă se gândeşte să răspundă invitaţiei autorităţilor civile şi religioase ucrainene.
Răspunsul liderului Bisericii Catolice a fost scurt: „Da, este luată în considerare”.
Pledoarie pentru pace şi pentru sprijinul refugiaţilor. Ce spune Papa despre Vladimir Putin?
Unul din principalele obiective ale lui Francisc e să îşi reia pledoaria pentru pace şi pentru primirea refugiaţilor din Ucraina. În vizita sa în Malta, el va merge şi la migranţii dintr-un centru de primire din Hal Far, în sud.
Fără să-i menţioneze direct numele, Papa Francisc a vorbit despre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Suveranul Pontif a făcut referire la „un om puternic care provoacă și alimentează conflicte”, dar şi la un lider „trist, închis în pretențiile anacronice ale intereselor naționaliste”.
„În timp ce, din nou, unii oameni puternici, închiși din păcate în pretențiile anacronice ale intereselor naționaliste, provoacă și alimentează conflictul”, oamenii obișnuiți „simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împreună, fie nu va fi. Acum, în noaptea războiului care s-a abătut asupra omenirii, să nu lăsăm visul păcii să se stingă.
Malta, care strălucește de lumină în inima Mediteranei, ne poate inspira, pentru că există o nevoie urgentă de a readuce frumusețea pe fațele desfigurate de război”, a spus Papa Francisc, în timpul vizitei sale în Malta, potrivit Mediafax.
Suveranul Pontif vorbeşte despre riscul unui război rece prelungit, care ar putea sufoca viețile unor popoare și generații întregi
„Conjunctura istorică pe care o trăim, conflictul de interese și de ideologii care zguduie omenirea în ghearele unui infantilism incredibil, redă Mediteranei o responsabilitate capitală: aceea de a defini din nou regulile unei Măsuri în care omul lăsat în voia delirului și a dezmățului să se recunoască pe sine”, a adăugat acesta.
„Cât de mult avem nevoie de o <măsură umană>” în fața agresiunii copilărești și distructive care ne amenință, în fața riscului unui <război rece prelungit> care ar putea sufoca viețile unor popoare și generații întregi! Acest <infantilism>, din păcate, nu a dispărut.
Reapare în noile imperialisme, în agresivitatea generalizată, în incapacitatea de a construi punți și de a porni de la cei mai săraci. Aici începe să bată vântul înghețat al războiului, care și de data aceasta a fost cultivat de-a lungul anilor. Da, războiul a fost pregătit de ceva timp, cu mari investiții și comerț cu arme”, a mai declarat, sâmbătă, Papa Francisc.