Istoria City Mall, complex comercial intrat în faliment în noiembrie 2010, este foarte zbuciumată. Dezvoltatorul proiectului l-a vândut în 2004 pentru 25 mil. euro companiei Jaguar Development, controlată de investitori greci şi israelieni.
Un an mai târziu, mall-ul avea un nou proprietar, firma Victoria Holding – controlată de Ioannis Papalekas, care plătise 46 mil. euro. În 2006, Papalekas dădea prima sa „lovitură“ pe piaţa imobiliară. Valoarea proiectului crescuse substanţial şi a reuşit să îl vândă mult mai scump, adică la 103,5 mil. euro, fondului australian APN European Retail. Cinci ani mai târziu grecul a revenit la cârma proiectului, de această dată doar pentru 17,3 mil. euro. El trebuie să achite banii până la sfârşitul acestui an pentru a intra în posesia proprietăţii.
Centrul comercial City Mall, amplasat lângă cimitirul Bellu din Capitală, a intrat în faliment în noiembrie anul trecut, din cauza unor datorii care se ridică la 76 mil. euro. Cei mai mari creditori ai proiectului sunt UniCredit, cu o expunere de 36,7 mil. euro, şi Bancpost, care are de recuperat 5,15 mil. euro. Dacă în cazul Tiago Mall, primul centru comercial intrat în faliment, banca finanţatoare – tot UniCredit Ţiriac Bank – a furnizat un nou credit pentru câştigătorul licitaţiei, în cazul City Mall nu se va mai întâmpla la fel. UniCredit nu îl va finanţa pe Papalekas în achiziţia imobilului.
Mall-ul are o suprafaţă construită de 31.000 mp, din care 14.348 mp închiriabili, desfăşurată pe un teren de 7.774 mp. Alăturat imobilului este şi o parcare cu 880 de locuri, care are o suprafaţă desfăşurată de 31.000 mp, din care 3.497 mp este zona comercială.
„Loviturile“ lui Papalekas
Papalekas este unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari activi pe piaţa locală. Cea mai mare realizare a sa este vânzarea complexului UpGround din Pipera, format din 600 de apartamente de lux, 120.000 mp de spaţii de birouri şi 10.000 mp de spaţii comerciale.
În mai 2008, compania de investiţii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achiziţionat de la un grup de oameni de afaceri din Grecia şi Marea Britanie – reprezentaţi de Ioannis Papalekas, un pachet de proprietăţi care include ansamblul rezidenţial UpGround şi clădirile de birouri denumite BOB Tower şi BOC Tower. Valoarea tranzacţie a fost de 340 mil. euro şi rămâne în continuare cel mai mare contract încheiat pe piaţa imobiliară românească. Tranzacţia este o vânzare-cumpărare la termen, ceea ce înseamnă că proiectele sunt preluate la finalizarea construcţiei. Valoarea investiţiei pentru construcţia rezidenţială era estimată la dată lansării proiectului la 100 mil. euro, iar pentru clădirile de birouri 160 mil. euro. Pentru achiziţia terenului compania a plătit 50 mil. euro.
Ioannis Papalekas, care deţinea o cotă de peste 50% din afacere, a încasat la finalul tranzacţiei peste 170 mil. euro. Al doilea acţionar ca importanţă, cu o participaţie de circa 20–25%, a fost Dragoş Bîlteanu care şi-a crescut conturile cu circa 70 mil. euro, sumă încasată în tranşe de la fondul german.
Semnal de curăţare a pieţei
Sfârşitul City Mall mai indică însă un lucru. Acesta este primul proiect în care băncile finanţatoare, în acest caz UniCredit, au trebuit să accepte o ştergere a datoriilor de pe urma lichidării proiectului. După premierele de luna trecută în care Alpha Bank a cerut insolvenţa Asmita Gardens, unul dintre cele mai mari proiecte rezidenţiale, şi s-a retras din afacerea City Gate, acesta este un nou semnal că băncile încep să îşi reducă substanţial expunerea imobiliară şi să îşi asume unele pierderi pentru a curăţa portofoliile de active toxice.
„Băncile au insistat să scoatem mall-ul la licitaţie cu cea mai mare valoare (32,9 mil. euro n.red.), dar evaluarea noastră iniţială arăta clar o cifră în jur de 20 mil. euro. Noi nu am crezut că se va vinde la acel preţ, dar am respectat dorinţa băncilor. Acum s-a demonstrat că piaţa face preţul“, a declarat pentru Capital Andreea Anghelof, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar numit pentru lichidarea mallului.
Potrivit acesteia, procedura licitaţiei nu a fost una potrivită, deoarece investitorii interesaţi aşteptau mereu următoarea etapă ca să mai scadă preţul. Odată ce procedura a fost modificată în negociere directă au apărut şase investitori interesaţi. Papalekas a câştigat negocierile, pe baza celui mai bun preţ, şi a cumpărat City Mall prin intermediul firmei Star Imob Construct.
Din punctul de vedere al CITR, managementul proiectului poate fi preluat de noul investitor chiar și înainte de finalizare plății, estimată a avea loc într-o lună, fară însă a avea dreptul de a face modificări până la dobândirea dreptului de proprietate. Destinația centrului comercial urmează a fi stabilită de către noul proprietar, însă cel mai probabil destinația acestuia nu va suferi modificări esențiale. În prezent, City Mall are un grad de ocupare de 83% din spațiul comercial și contracte cu aproximativ 74 de chiriași.