Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a reuşit să acumuleze prin intermediul companiei Globalworth, pe care a fondat-o în 2013 şi din care deţine 36,5%, proprietăţi în valoare totală de 931 mil. euro, care îl plasează pe locul doi în topul celor mai mari investitori imobiliari din România. Pentru a atinge această performanţă a apelat la bănci şi fonduri de investiţii care i-au dus gradul de îndatorare la 45,8%.
Numai în prima parte a acestui an, Globalworth a împrumutat aproape 220 mil. euro, ceea ce a dus gradul de îndatorare al companiei de la 43,9%, cât era la finalul anului, până la 45,8%, potrivit datelor publicate în raportul financiar al societăţii.
Firma lui Papalekas a refinanţat un împrumut atras pentru dezvoltarea parcului logistic Timişoara Airport Park (TAP) printr-un nou credit de 29,1 mil. euro obţinut de la BCR şi a luat un alt credit de 10,3 mil. euro de la Garanti Bank pentru definitivarea clădirii de birouri construită pe strada Gara Herăstrău, lângă sediul Orange România.
În plus, compania a semnat un acord de vânzare a unor obligațiuni garantate cu proprietăți imobiliare în valoare de 180 mil. euro. Obligațiuni în valoare de 150 mil. euro vor fi preluate de fondul Canada Pension Plan Investment Board, cel mai mare fond de pensii canadian şi unul dintre cei mai prestigioşi investitori din lume, iar restul, cu o valoare de 30 mil. euro, vor fi preluate de de fonduri administrate de Cairn Capital. (mai multe despre această tranzacţie puteţi citi aici)
Proprietatea cu cel mai ridicat raport loan-to-value, dintre valoarea creditelor şi cea a garanţiilor constituite, este clădirea de birouri denumită BOB. Practic, împrumutul asociat acestui imobil are o pondere de 65% din valoarea acestuia, care a fost stabilită la 51,6 mil. euro.
În ultimii trei ani, Papalekas a investit prin intermediul Globalworth circa 814 mil. euro în proprietăţi româneşti care anul trecut i-au adus un venit de 28,4 mil. euro, dublu faţă de cel încasată un an mai devreme.
Valoarea de piaţă a imobilelor deţinute de Globalworth plasează compania pe locul doi în piaţă, după fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) şi în faţa austriecilor de la Immofinanz.