„Nu putem închide uşa Turciei, trebuie să încurajăm mai departe şi Moldova, şi Georgia, şi Ucraina. Perspectiva este aceea că li se garantează drepturile omului, pace, prosperitate, stat de drept şi aşa mai departe", a afirmat fostul premier grec, la Summit-ul UE al Europei de Sud-Est organizat de The Economist la Bucureşti. În opinia sa, lărgirea UE prin integrarea statelor din Balcani va avea efecte uriaşe pozitive în privinţa relaţiilor bilaterale şi regionale. „Relaţia Grecia-România este un exemplu. În România activează 5.000 de firme greceşti care au dus la crearea a 35.000 de locuri de muncă. Investiţiile străine directe din Grecia reprezintă 5% din totalul investiţiilor străine directe atrase de România”, a spus Papandreou.
Preşedintele Internaţionalei Socialiste, care a condus până în 2011 un guvern nevoit să apeleze la ajutor de urgenţă pentru a evita intrarea în incapacitate de plată necontrolată, din cauza dezastrului bugetar, a susţinut că, în Europa, competitivitatea nu poate veni doar din tăieri de salarii, ci din reforme care să prezerve modelul social european şi coeziunea. În opinia sa, investiţiile masive în infrastructură din bani publici sunt cruciale pentru a asigura locuri de muncă în perioada următoare şi pentru a asigura creşterea economiei europene.
În opinia sa, România este, în momentul de faţă, o poveste de succes în regiune. Preşedintele Internaţionalei Socialiste a ţinut să-l felicite pe premierul Victor Ponta pentru creşterea salariului minim, măsură privită cu scepticism de mediul de afaceri din România, deoarece creşte costurile angajatorilor, anulând efectele reducerii contribuţiilor sociale, dar care, în percepţia lui Papandreou, contribuie la creşterea consumului şi cererii interne. „Bravo, Victor!”, a spus liderul socialiştilor europeni, menţionând creşterea economică a României din primul trimestru al anului, de 3,8%, dar omiţând să precizeze că aceasta a fost revizuită de Eurostat la 3,7% şi că este valabilă în comparaţie cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în timp ce evoluţia trimestru la trimestru indică recesiune tehnică pentru România.
Oficiul european de statistică a prezentat public, la jumătatea lunii august, cifrele care arătau că economia României a scăzut cu 0,2% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul IV din 2013. Concret, economia românească a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul I din 2014, aceasta fiind cea mai mare scădere economică dintre toate statele membre UE.
În datele făcute publice de Eurostat luni se revizuieşte în jos creşterea economică din trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013, de la 3,8% la 3,7%. Pe de altă parte, creşterea economică în trimestrul II 2014 faţă de trimestrul II 2013 a fost revizuită în sus, de la 1,4% la 1,5%.