Papucul Doamnei, o floare protejată prin lege
România găzduiește specii rare de flori, ocrotite de lege, precum Papucul Doamnei, cunoscută și sub denumirea de „cypipedium calceous”. Papucul Doamnei este o orhidee atipică. Secole la rând, a fost culeasă.
A atras românii și străinii cu frumusețea ei încât a ajuns să se mai găsească doar în Munții Apuseni, Munții Făgăraș, Munții Bucegi, Munții Ceahlău și în împrejurimile județului Suceava.
În secolul XX, însă, în anul 1923 mai exact, printr-un decret regal, tăierea ei a fost interzisă.
În prezent, cei care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu o amendă de 5.000 de lei până la 10.000 de lei. În unele cazuri, se poate aplica pedeapsa cu închisoarea.
Floarea de Colț („Leontopodium alpinum”), laleaua pestriță („Fritillaria meleagris”), bujorul românesc („Paeonia Peregrina var. Romanica”), nufărul termal („Nymphaea lotus var. Thermalis”), Garofița Pietrei Craiului („Dianthus callizonus”), Sângele Voinicului („Nigritella rubra și Nigritella nigra”), crinul de pădure („Lilium martagon”), bulbucii de munte („Trollius europaeus”), ghințura galbenă („Gentiana Lutea”), Floare de Sfânta Ana („Daphne blagayana”), Smardarul („Rhododendron kotschyi”) și Piticul Alpin („Soldanella montana”) sunt și ele protejate prin lege.
În România, animalele și plantele rare beneficiază de protecție conform a două ordonanțe de urgență: OUG nr. 195/2005 și OUG nr. 57/2007.
Conform OUG nr. 195/2005, persoanele fizice care desfășoară activități ce pot duce la distrugerea habitatului sunt pasibile de amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile variază între 30.000 și 60.000 de lei.
În plus, conform OUG nr. 57/2007, care reglementează ariile naturale protejate, cei care rup plantele aflate pe cale de dispariție nu sunt doar amendați, ci pot fi condamnați și la închisoare de la 3 luni la 1 an. Aceleași sancțiuni se aplică și persoanelor care perturbă sau vânează animalele protejate de lege.
Legenda Papucului Doamnei
Papucul Doamnei este o orhidee atipică, în jurul căreia gravitează o poveste de dragoste. Potrivit legendei, Zeița Venus și-ar fi pierdut pantoful din cauza Zeului Jupiter, care se temea că ea va rămâne pe Pământ de dragul unui cioban din Munții Rarăului.
Zeița Venus era impresionată de talentul muzical al păstorului, care cânta la fluier în timp ce-și păștea oile.
Zeul Jupiter a trăsnit pământul și i-a poruncit Zeiței Venus să se întoarcă în Olimp. Ea l-a ascultat, dar a lăsat în urma ei un pantof. Ciobanul a rămas lângă el ca să-l păzească de hoți.
Într-o noapte, Zeița Venus i-a spus în vis că, dacă va muta papucul ei în altă parte, el se va transforma într-o floare superbe, care va împodobi văile munţilor românești.