Papusa Matrioska creste in Romania

Dupa ani in care prezenta lor directa in Romania s-a rezumat la cateva fabrici preluate de la stat, preferand implicarea la adapostul firmelor inregistrate in paradisuri fiscale, rusii dau startul ofensivei asupra pietei locale. In vizorul lor se afla imobiliarele, turismul si agricultura. Statisticile arata ca, in ultimii ani, consumul de vodca din Rusia a scazut cu 20%, in timp ce apetitul pentru vin a crescut cu peste 40%. Sa fi renuntat rusii la bautura lor traditionala? &



Dupa ani in care prezenta lor directa in Romania s-a rezumat la cateva fabrici preluate de la stat, preferand implicarea la adapostul firmelor inregistrate in paradisuri fiscale, rusii dau startul ofensivei asupra pietei locale. In vizorul lor se afla imobiliarele, turismul si agricultura.



Statisticile arata ca, in ultimii ani, consumul de vodca din Rusia a scazut cu 20%, in timp ce apetitul pentru vin a crescut cu peste 40%. Sa fi renuntat rusii la bautura lor traditionala? “Mi s-a spus ca vechii bautori de vodca nu s-au lasat de baut, ci multi dintre ei au murit intre timp. Acum, tinerii rusi au descoperit vinul”, afirma Mihai Macsim, presedintele Camerei de Comert Romano-Ruse. Ce legatura are asta cu Romania? Are, pentru ca in cautare de noi oportunitati pentru afacerile cu vin, rusii au pus ochii si pe podgoriile romanesti. Tocmai de aceea, la Camera de Comert, vin tot mai des solicitari ale investitorilor din tara lui Tolstoi, care vor sa produca vin in Romania. “Sunt dispusi sa investeasca sute de milioane de euro. Vor sa cumpere tot”, sustine Mihai Macsim. Una dintre companiile interesate de podgoriile romanesti este Evrasia Bereg, care, desi este una dintre cele mai mari companii metalurgice rusesti, a intrat puternic si pe piata bauturilor alcoolice. Mai mult decat atat, dupa ce au investit masiv in hotelurile din sudul Frantei, din Grecia, din Turcia si chiar din Dubai, rusii au planuri si pentru Romania. “Au cam pus ochii pe litoral. Cred ca vor face mari investitii aici”, spune Macsim. Momentul ar fi prielnic, pentru ca zeci de hoteluri de la tarmul Marii Negre, prost administrate sau in pragul falimentului, au iesit la vanzare.

Marea problema cu investitorii rusi este, insa, ca in Romania sunt inca priviti cu suspiciune. Poate pentru ca relatarile despre reglarile de conturi puse la cale in inima Moscovei de catre celebra mafie rusa nu s-au sters din memoria romanilor, tentati sa generalizeze. Sau poate din cauza articolelor din presa care au asociat diverse scandaluri financiare sau cazuri de evaziune cu unii “investitori” rusi. Sau poate tocmai pentru apetenta lor de a veni in Romania prin off-shore-uri, privite ca niste “casute postale” prin care se spala bani. Mihai Macsim are o alta explicatie. El este convins ca prejudecatile romanilor sunt cele care ii determina pe multi dintre investitorii rusi sa nu intre direct pe piata, ci prin offshore-uri si fonduri de investitii inregistrate in alte tari.

In momentul de fata, principala tinta a oligarhilor rusi sunt afacerile imobiliare. “Este posibil ca si in Romania, in spatele unor proiecte imobiliare care au in prim plan investitori israelieni, de exemplu, sa fie oameni de afaceri rusi. Ei isi plaseaza banii in principal in cladiri de birouri”, dezvaluie Macsim.
Oricum, deja cel putin patru dintre miliardarii rusi sunt prezenti cu afaceri in Romania. Vagit Alekperov si Leonid Fedun controleaza grupul petrolier Lukoil si au averi de 12,7 miliarde de dolari, respectiv 1,7 miliarde de dolari. Lukoil a intrat pe piata romaneasca in 1998, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni la rafinaria ploiesteana Petrotel. Acum, detine si o retea de distributie a carburantilor, cu peste 300 de unitati. De la intrarea pe piata, reprezentantii companiei sustin ca Lukoil a investit in Romania peste jumatate de miliard de dolari. Alti doi magnati rusi, Igor Zyuzin si Vladimir Iorich, cu o avere estimata la 1,7, respectiv 1,5 miliarde de dolari, controleaza holdingul Mechel (listat la New York Stock Exchange), prezent si el in Romania. Mechel detine doua companii din domeniul siderurgic: Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii. “Pentru urmatorii trei ani, vom investi in cele doua unitati peste 56 de milioane de dolari”, au declarat pentru Capital reprezentantii Mechel.

Datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) releva ca, din 1990 si pana acum, s-au inregistrat in Romania 250 de companii cu aport rusesc la capitalul social. Dintre acestea, 41% au ca obiect de activitate comertul cu amanuntul, 22% sunt specializate in servicii profesionale, iar cele din domeniul industriei si comertului cu amanuntul acopera cate 13 procente din total. In realitate, insa, numarul lor este mult mai ridicat.

Asadar, dupa mai bine de 50 de ani, se-ntorc rusii. Nu pe tancuri, ci cu serviete pline cu bani.



Magnatii rusi prezenti cu afaceri In Romania

• Vagit Alekpierov (Lukoil) – la 55 de ani, “principalul petrolist al Rusiei”, asa cum este numit Vagit Alekpierov, are o avere estimata la 12,7 miliarde de dolari. Este presedinte al Lukoil din 1991 si, sub conducerea sa, grupul a incheiat cateva contracte petroliere mari in zona Marii Caspice, a cumparat cateva rafinarii in tari din Europa Centrala si de Est (printre care, Romania si Bulgaria) si reteaua de benzinarii Getty din SUA.



• Leonid Fedun (Lukoil) – vicepresedintele grupului petrolier, are 50 de ani si o avere estimata la 1,7 miliarde de dolari. Detine aproximativ 5% din Lukoil si este, printre altele, coproprietar al clubului de fotbal Spartak Moscova.



• Igor Zyuzin (Mechel) – in varsta de 46 de ani, are o avere estimata la 1,7 miliarde de dolari. Detine 44% din holdingul Mechel, principalul actionar al combinatelor romanesti de la Campia Turzii (Industria Sarmei) si Targoviste (COST), transformate in Mechel Campia Turzii si Mechel Targoviste.

• Vladimir Iorich (Mechel) – actionar cu drepturi egale cu ale lui Zyuzin la holdingul Mechel, Iurici are 48 de ani si o avere estimata la 1,5 miliarde de dolari. Din ianuarie 2004, este directorul general al Mechel si se spune ca lui i se datoreaza planurile de extindere a grupului.