Gambia a ordonat marți importatorilor și magazinelor să suspende vânzările tuturor mărcilor de sirop de paracetamol, în timp ce guvernul investighează o presupusă legătură între acest medicament și moartea a zeci de copii, potrivit Reuters.
Vânzarea siropului a fost suspendată
Joia trecută, șeful serviciului de sănătate al țării din Africa de Vest a declarat că a lansat această anchetă după ce, la sfârșitul lunii iulie, a fost detectată o creștere a numărului de cazuri de leziuni renale acute în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.
Directorul serviciilor de sănătate din Gambia, Mustapha Bittaye, a declarat atunci că un număr de pacienți au început să se îmbolnăvească de probleme renale la trei până la cinci zile după ce au luat un sirop de paracetamol vândut pe plan local. Nu era încă clar dacă o anumită marcă de paracetamol, folosită de părinții din multe țări pentru a trata febra la copii, era investigată.
Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor, cunoscută sub numele de Agenția de Control al Medicamentelor (MCA), a declarat că nu există date suficiente pentru a justifica o interdicție generală a siropurilor de paracetamol, un analgezic folosit adesea pentru tratarea febrei la copii.
Mostre au fost trimise în străinătate pentru teste
Potrivit autorităților, copiii au suferit simptome, inclusiv incapacitatea de a elimina urina, febră și vărsături care au dus rapid la insuficiență renală.
Nu a menționat nicio marcă specifică, dar a precizat că unele mostre au fost trimise în străinătate pentru teste de control al calității.
Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat atunci că dovezile nu indică paracetomolul ca fiind cauza, ci o origine infecțioasă, cum ar fi apa poluată. OMS a recunoscut însă că există multe întrebări fără un răspuns clar.
„Este destul de neobișnuit pentru că se limitează la un singur grup de vârstă. În mod normal, vedem afectate diferite grupe de vârstă. De aceea încercăm să investigăm totul”, a declarat Sharmila Lareef-Jah, specialist în prevenirea bolilor la OMS în Gambia.
De asemenea, într-o declarație de săptămâna trecută, autoritățile sanitare au spus că acest tip de boală are adesea mai multe cauze. Printre variantele vehiculate s-a numărat bacteria E. coli, deoarece ploile abundente au provocat inundații în Gambia și în mare parte din Africa de Vest, în ultimele săptămâni.