Autoritățile franceze avertizează că depășirea dozelor de paracetamol prescrise de medici poate afecta grav ficatul. Medicii spun că trebuie respectate indicațiile lor – de maximum trei pastile pe zi, nu mai des de patru ore, și chiar mai puține doze, dacă pacientul ia și alte medicamente bazate pe proprietățile paracetamolului.
Potrivit statisticilor, supradozajul de medicamente care conțin paracetamol constituie prima cauză de creșterea a cazurilor de hepatită în Franța. Trebuie menționat că anual în Hexagon se vând un miliard de cutii de paracetamol, iar în 2018 unui francez din doi i s-au prescris medicamente cu această substanță de bază, anunță presa franceză.
De aceea, pe cutii apare acum și un anunț cu litere mari, roșii – supradozaj egal pericol. În următoarele nouă luni, mesajul de avertizare va fi prezent pe ambalajele a 200 de medicamente care conțin paracetamol.
Situația este similară în Statele Unite ale Americii: supradoza de paracetamol este principala cauză a insuficienţei hepatice acute, iar autoritatea de profil din SUA plănuieşte să micşoreze doza maximă care se poate cumpără fără prescripţie medicală, anunţă presa de peste Atlantic.
Supradozele apar, în primul rând, pentru că oamenii consideră paracetamolul un medicament banal, care nu are efecte secundare şi contraindicaţii. De fapt, el este hepato-toxic. Ajunge să depăşeşti numai puţin doza zilnică recomandată şi efectele se vad deja, chiar şi dacă eşti o persoană sănătoasă.
În al doilea rând, paracetamolul intră în compoziţia multor medicamente, vândute sub diferite nume de marcă, nume care îi induc în eroare pe majoritatea oamenilor.
Paracetamolul este contraindicat celor care suferă de hepatită virală, insuficienţă hepatică şi renală, alcoolism.