Legile se schimbă, iar paradisurile fiscale se mută. În 2020, din cauza schimbărilor actualei legislaţii europene şi a creşterii exponenţiale a bogăţiei din lumea asiatică, Singapore va depăşi Elveţia şi va deveni cel mai mare centru financiar din lume. Previziunea a fost făcută de "WealthInsight", societatea londoneză specializată în sondaje şi studii de piaţă, pe baza unui studiu aprofundat, citat de RADOR.
Datele vorbesc clar. Cu "un fond" de 2.800 miliarde de dolari, Elveţia gestionează 34% din portofoliul mondial al băncilor private. Numai că Singapore este piaţa cu cea mai rapidă creştere datorită celor 550 de miliarde de dolari din 2011 (în 2000, erau doar 50), dintre care 450 provin din străinătate.
Astăzi, Singapore este al patrulea finanţator off-shore din lume. Pe locul doi, se află Marea Britanie (cu 1.800 de miliarde de dolari în gestiune la sfârşitul lui 2011), urmată de Caraibe şi de Panama (cu 800 de miliarde).
Analiştii de la "WealthInsight" explică că fenomenul se datorează "pierderii de încredere a investitorilor americani şi a celor europeni în legile din Europa privind secretul bancar şi în independenţa institutelor de credit". Factori care joacă în favoarea Singaporelui, care are "un guvern stabil, un sistem legal transparent şi destul de multă experienţă în gestionarea investiţiilor". Toate acestea, plus faptul că engleza este principala limbă vorbită, fac ca Singapore să devină într-adevăr locul ideal pentru depozitarea marilor bogăţii".
Analiştii de la "WealthInsight" au subliniat şi consideraţiile privind "mişcările valutare". În acest sens, pe primul plan se află valoarea francului elveţian, care în ultimul an a crescut cu 20% faţă de dolarii americani.
"Criza europeană – explică analiştii- a avut fără îndoială un impact mare asupra Elveţiei, deoarece toate ţările europene aflate în criză încearcă să stocheze bani şi fac presiuni asupra capitalurilor deţinute în străinătate. Şi asupra celor care le găzduiesc". Din aceste motive, patrimoniul gestionat la Singapore s-ar putea mări de patru ori până în anul 2016, în timp ce activităţile financiare din conturile bancare elveţiene vor suferi, tot în baza previziunilor, o contracţie puternică, (-33%), ajungând sub limita de 2.000 de miliarde în următorii trei ani. Iar Singapore va deveni noua Elveţie.