"Avem o serie de investiţii şi o parte din acestea sunt în fonduri în străinătate", acestea din urmă reprezentând însă doar 0,3% din valoarea totală, a precizat o purtătoare de cuvânt a Ducatului de Lancaster. Ea a adăugat că toate aceste investiţii sunt "integral supuse auditului şi legitime" şi că regina "plăteşte de bunăvoie impozit pe toate veniturile pe care le încasează din ducat". 

Ducatul de Lancaster a investit 10 milioane de lire (13 milioane de dolari) în fonduri în insulele Cayman şi Bermude, relevă între altele aşa-zisele Paradise Papers, o vastă arhivă cu 13,4 milioane de documente datate între 1950 şi 2016, obţinută de ziarul german Sueddeutsche Zeitung şi puse la dispoziţia Consorţiului internaţional al Jurnaliştilor de investigaţie, cu sediul la Washington. 

BBC, care a relatat duminică despre controversatele investiţii regale, a precizat că astfel de scheme sunt legale, dar că "pot apărea întrebări dacă suverana Regatului Unit ar trebui să facă investiţii offshore". 

Liderul opoziţiei laburiste britanice Jeremy Corbyn a îndemnat la lansarea unei "anchete publice cu privire la evitarea taxelor şi evaziune, atât pe plan intern cât şi offshore", denunţând, pe Twitter, existenţa "unor reguli pentru superbogaţi şi a altora pentru ceilalţi, când vine vorba de plata impozitelor".

La 18 luni după izbucnirea scandalului 'Panama Papers' privind evaziunea fiscală, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), care grupează 96 de mass-media din 67 de ţări, a început să dezvăluie documentele din 'Paradise Papers'.

Dezvăluirile se bazează pe scurgerea a peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internaţională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung.

AGERPRES