Deşi Uniunea Europeană a declarat război tuturor ţărilor din lume care încurajează evaziunea fiscală şi spălarea banilor, există pe Bătrânul Continent o insulă care beneficiază de zeci de ani de un regim fiscal aparte.
Le Monde a realizat o anchetă împreună cu jurnaliști din Germania, Austria si Spania în arhipeleagul portughez din Atlanticul de Nord. Insula Madeira beneficiază de 40 de ani de un regim fiscal avantajos.
Micuț teren al Europei pierdut în mijlocul Atlanticului, în largul coastelor marocane, insula este mai cunoscută pentru vinul și grădinile exotice decât pentru centrul său internațional de afaceri. 1.600 de societăți s-au instalat aici în anul 2015 în acest teritoriu portughez care numără 260.000 de suflete. Societăți și particulari mizează pe acest regim fiscal avantajos pentru a evita să achite un impozit.Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri care vizau a combate evaziunea fiscală, în mijlocul scandalului ‘Panama Papers’.
In 1980, guvernul portughez a decis să creeze aici o zonă scutită de impozite pentru a stimula dezvoltarea și să atragă investitorii, practicând o fiscalitate ultra-avantajoasă. Aderarea Portugaliei la Comunitatea Economică Europeană, în 1986, plasează Madeira în contradicție cu reglementările comunitare, care interzic practicile fiscale care determină o concurență neloială între state. Dar, Europa estima că este justificat un tratament special ținând cont de izolarea geografică a insulei, situată la aproximativ o mie de km de coastele portugheze.
Comisia Europeană clarifică situația în 1987 și precizeză: această scutire de impozite are scopul de a stimula crearea de locuri de muncă. Excepția nu înseamnă aprobarea unei legislații offshore. 0% impozit pe societăți iar Madeira devine astfel o adevărată mină de aur pentru investitorii străini care doreau să își crească veniturile fără a părăsi teritoriul european.
Insula nu se află în vizorul instituțiilor de luptă contra paradisurilor fiscale căci acestea estimează că Portugalia dispune de un solid arsenal legislativ contra spălării banilor. In ciuda eșecului de a dezvolta insula, Uniunea Europenă nu prevede niciun pas pentru a ridica excepția fiscală. Avantajosul regim a fost prelungit în 2015, până în anul 2027.