Dacă până mai ieri, sensul deplasării unităţilor de producţie era din UE spre Est, acum o companie din Ucraina face o mutare aparent surprinzătoare: relochează fabrica din Est în Vest.

Este vorba despre grupul Vorskla din Ucraina, care construieşte un mic combinat siderurgic în Ungaria vecină. Investiţia se ridică la 650 milioane de euro şi va crea în Ungaria 1.000 de locuri de muncă. Pregătirile sunt deja într-un stadiu avansat, având în vedere faptul că fabrica va fi amplasată într-un parc industrial aflat foarte aproape de graniţa cu Ucraina.

Vorskla este deocamdată primul investitor care şi-a declarat public intenţia de a construi ceva în respectivul parc. În joc sunt sume de 6,81 milioane de euro, bani veniţi ca finanţare de la Uniunea Europeană pentru sprijinirea construcţiei unui parc industrial în regiunea Záhony din Ungaria. Parcul va avea 170 de hectare şi va fi construit între localităţile Fényeslitke şi Komoro.

Mutarea ucrainienilor este astfel cu atât mai surprinzătoare cu cât, până acum, parcul nu părea economic viabil, deoarece nu se anunţaseră investitori. De asemenea, mâna de lucru din Ucraina este cu mult mai ieftină decât în Ungaria.