Deşi cifrele arătau anul trecut că situaţia economică dificilă i-a pus la încercare pe americani, la finalul anului 2009, când s-a tras linie, cifrele au dus la o concluzie oarecum paradoxală: numărul milionarilor americani a crescut anul trecut faţă de 2008.
Astfel, conform unui studiu realizat de Spectrem Group, un cabinet american de studii şi consultanţă, numărul americanilor care deţin cel puţin un milion de dolari a crescut cu 16% faţă de anul precedent.
În cifre absolute, numărul acestora a crescut cu 1,1 milioane şi a ajuns la nivelul de 7,8 milioane de persoane, în condiţiile în care criza a dus la o creştere dramatică a şomajului.
Mai mult, numărul celor care deţin o avere de peste 5 milioane de dolari a crescut cu 17%, de la 840.000 în 2008 la 980.000 în 2009. Numărul celor au ajuns să aibă o avere de 500.000 de dolari a crescut cu 12% faţă de anul precedent şi a ajuns la nivelul de 12,7 milioane de persoane.
Numărul maxim de milionari a fost atins în 2007, când nu mai puţin de 9,2 milioane de americani aveau în buzunar cel puţin un milion de dolari.
Studiul amintit arată că milionarul american este în vârstă, media fiind de 62 de ani pentru cel care are cel puţin un milion şi de 67 de ani pentru cel care are 5 milioane de dolari. Un sfert dintre cei a căror avere este de 5 milioane au o funcţie de conducere într-o companie mare sau conduc propria afacere.
Ce se întâmplă de fapt?
Rezultatele studiului sunt oarecum surprinzătoare, dat fiind faptul că anul trecut presa americană publica materiale în care mesajul era că oamenii din Statele Unite au un nivel de trai din ce în ce mai scăzut.
Este exemplul unui material publicat de Associated Press care arăta că tot mai mulţi americani trăiesc prin canale, sau studiului conform căruia, din cauza crizei, americanii nu mai sunt capabili să-şi întemeieze familii.
Explicaţia este că situaţia economică a produs modificări de structură în societatea americană, în sensul că încet-încet clasa de mijloc dispare.
În luna decembrie unul din 5 americani nu avea loc de muncă, iar una din 9 familii nu-şi putea face o minimă plată cu cardul de credit. Una din 8 ipoteci se afla în decurs de executare silită şi unul din 8 americani îşi cumpăra hrană pe tichete de mâncare pe care le ia de la stat. Mai mult de 120.000 de familii au aplicat pentru falimentul personal şi nu mai puţin de 10 milioane de americani care deţineau o casă, erau în stradă.
În acelaşi timp, la celălalt capăt, America îşi numără bogaţii şi super-bogaţii, ceea ce nu duce decât la o singură concluzie logică: săracii devin ce în ce mai săraci, iar bogaţii din ce în ce mai bogaţi.