Paradoxul OMV Petrom! Deși profitul companiei a scăzut cu 70% anul acesta, investițiile au crescut cu 50% în primele nouă luni ale lui 2023.
Paradoxul OMV Petrom! În ciuda faptului că prețurile la petrol și gaze au explodat, generând astfel profituri uriașe pentru companiile din domeniu, profitul a scăzut cu 70% anul acesta.
Paradoxul OMV Petrom: profitul a scăzut, investițiile au crescut
Întrebată care a fost cauza, Cristina Verchere, președintele OMV Petrom, a spus că anul 2022 a fost unul fără precedent. De asemenea, în 2023, au fost revizii la rafinăria Petrobrazi. S-a observat, totodată, o creştere a intervenţiilor de reglementare şi fiscale. Însă chiar dacă performanța financiară a scăzut față de anul trecut, investițiile au crescut cu 50% în primele nouă luni ale lui 2023.
„Da, puteţi vedea că, de fapt, a fost o scădere destul de mare a profitului nostru net. Rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, care este un indicator financiar pe care îl folosim, a fost de fapt cu 40% mai mic faţă de anul trecut. Dar scăderea mare este cauzată de faptul că anul 2022 a fost un an fără precedent. Când vă uitaţi la rezultatele noastre, este evident că există o scădere a preţurilor la mărfuri. Am văzut, de asemenea, o creştere a intervenţiilor de reglementare şi fiscale. Şi, de asemenea, în 2023, am avut revizii la rafinăria Petrobrazi, precum şi la centrala electrică, Brazi. Acestea se întâmplă în mod regulat pentru a asigura mentenanţa.
Aceştia sunt cei trei factori pe care îi puteţi vedea în rezultatele generale. Dar performanţa operaţională a fost foarte puternică, de fapt, la nivelul companiei. Şi, pe lângă performanţa financiară, evident, este nivelul investiţiilor noastre. Şi, deşi rezultatele noastre financiare au scăzut faţă de 2022, investiţiile noastre sunt, de fapt, în creştere. Şi am crescut investiţiile noastre cu 50% în primele nouă luni ale acestui an. A
şadar, de când ne-am prezentat strategia pentru anul 2030, am spus că vom cheltui 11 miliarde de euro din 2022 până în 2030. Asta înseamnă, de fapt, peste 1,1 miliarde de euro în medie pe an. Aşadar, investiţiile noastre au crescut”, a explicat Cristina Verchere la Antena 3 CNN.
OMV Petrom a plătit 12 miliarde de euro contribuție la stat în primele nouă luni din 2023
S-ar crede că dacă veniturile și profitul companiei a scăzut, acest lucru înseamnă mai puține taxe plătite statului român. Ei bine, în cazul OMV Petrom, contribuția la bugetul de stat nu au scăzut atât de mult. Compania a trebuit să plătească statului, pentru primele nouă luni ale anului, 12 miliarde de lei. Aceasta este cea mai mare contribuție la bugetul de stat din partea unei companii private.
„În general, da, au scăzut, dar nu atât de mult cât a scăzut profitul. Contribuţia la bugetul de stat s-a ridicat la peste 12 miliarde de lei pentru primele nouă luni ale anului. Deci, este cea mai mare contribuţie la bugetul de stat din partea unei companii private”, a spus Cristina Verchere.
Neptun Deep, una dintre prioritățile companiei
Aceasta a afirmat, de asemenea, că una din prioritățile companiei va fi Neptun Deep. În acest program se vor investi două miliarde de euro din cele 11 miliarde pe care compania plănuiește să le investească. „Dar 35% din cele 11 miliarde de euro vor merge, de asemenea, către oportunităţi cu emisii reduse şi zero de carbon”, a mai precizat Cristina Verchere.
„În următorii opt ani, fiind un contributor cheie la securitatea energetică a ţării, avem activitatea noastră tradiţională în care investim. Evident, avem, de asemenea, Neptun Deep. Aşadar, Neptun va reprezenta două miliarde de euro din cele 11 miliarde de euro despre care am vorbit. Aceasta este partea noastră, pentru că Neptun, în ansamblu, este un proiect de 4 miliarde de euro.
Dar 35% din cele 11 miliarde de euro vor merge, de asemenea, către oportunităţi cu emisii reduse şi zero de carbon. Aşadar, vom fi o parte esenţială a tranziţiei energetice a ţării şi contribuim la aceasta, precum şi la tranziţia energetică a companiei noastre, pentru că şi acest lucru este important”, a explicat ea.
OMV Petrom nu și-a stabilit obiectivele pentru 2024
Întrebată cum preconizează că va fi anul următor, directorul OMV Petrom a spus că încă nu au stabilit obiective pentru 2024. Potrivit Cristinei Verchere, în acest moment, compania își propune doar să încheie anul cu bine.
„Sper să intrăm în anul următor cu un început puternic. Nu am prezentat încă ţintele pentru 2024. Ne concentrăm să încheiem acest an într-un mod puternic. Dar cred că veţi continua să ne vedeţi ca un furnizor puternic pentru clienţii noştri. Continuăm să lucrăm la proiectul Neptun, continuăm să creştem investiţiile în proiectele cu emisii reduse şi zero carbon, astfel încât să fim parte a tranziţiei energetice pentru România”, a spus aceasta.
În contextul în care 2024 va fi un an electoral cu patru scrutinuri, Cristina Verchere a fost întrebată dacă se teme de schimbările guvernamentale ce ar putea avea loc. Aceasta a spus că 2024 va fi încă nu an în care compania va lucra.
„Am învăţat în cariera mea internaţională că atunci când lucrezi în domeniul petroului şi gazelor, lucrezi mereu cu guvernele şi administraţia. Românii vor lua deciziile pe care doresc să le ia şi va fi un alt an în care noi vom continua să lucrăm”, a declarat ea.