Indicatorul VIX arată o divergenţă pozitivă pe graficul săptămânal, divergenţă care nu apare pe cel lunar. Cum procedăm în această situaţie?
Orice top major din piaţă apare când (aproape) toate indicaţiile luate în calcul sunt uberbullish: optimism, preţuri în creştere, dispariţia fricii investitorilor, preţurile deasupra tuturor mediilor, inclusiv a celei de 200 de zile, preţul deasupra Tenkan-sen, Kijun-sen şi Kumo ş.a.m.d. Cu alte cuvinte, un top apare când nu mai este loc decât pentru optimism, iar acesta este aproape consumat. Problema apare într-o piaţă limitată ca număr de participanţi şi capital disponibil. Aşa că, la un moment dat (în apropierea topului major), piaţa devine saturată de cumpărători. Cine să mai intre în ea? Apare o scădere mică, după care dumb money cad în plasă şi împing preţurile la un top similar celui din trecut, sau chiar mai ridicat, şi gata: s-a format topul în care dumb money închid lumina. Anul 2007 este o amintire în linie cu cele de mai sus.
Cum stăm astăzi? Extrem de confuz şi mă refer numai la piaţa Master, cea americană. VIX este un indicator care arată nivelul de frică şi de optimism: când el este foarte sus, frica devine copleşitoare (vezi toamna lui 2008); când valorile sale sunt foarte reduse, lumea este mulţumită, îşi numără banii şi nu se gândeşte la altceva decât la continuarea stării de plăcere.
Fiind un indicator contrarian, extremele reprezintă avertismente de luat în consideraţie. Sub 20 ne apropiem de un top, deasupra valorii 35 de un bottom. Indicele este urmărit de toată lumea care, de multe luni, anunţă sfârşitul acestui rally. Din contră, trendul ascendent devine din ce în ce mai puternic ca preţ, exceptând volumele care rămân anemice la standardele americane.
Graficul alăturat prezintă indicatorul VIX în evoluţie săptămânală, cu MACD în dreapta lui. Căutăm indicaţii privind creşterea VIX, care reprezintă indicaţii pentru o scădere a pieţei. Divergenţa pozitivă începută în august 2009 şi care continuă în prezent anunţă o creştere a VIX-ului.
Pe un timeframe superior (lunar) divergenţa nu apare, iar MACD mai are de scăzut, anunţând continuarea acestui rally. Două timeframes cu imagini diferite şi cu o explicaţie privind apropierea de un top pe termen mediu, urmat de o retragere sănătoasă pentru rally-ul pe termen lung.
Cum putem proceda în acest scenariu? Să mai pui acum capital la lucru sau nu? Cu cât orizontul de timp de participare în piaţă devine mai scurt, cu atât mai bine. Adică, speculaţiile au prioritate şi potenţial. Numai că trailing-stop-urile alese ar trebui să aibă în vedere câştiguri de orice nivel, nu doar de 30%, aşa cum a prins lumea gustul. Perioada următoare este plină cu mine, aşa că orice pas corect trebuie fructificat imediat. Prea mulţi paşi conduc (statistic) la explozii şi pierderi. Imaginea săptămânală nu trebuie ignorată.
Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com