Dependenţa României de comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene, care ne-a adâncit rapid în criza economică, nu a făcut decât să se accentueze în ultimii ani. Cifrele statistice privind ponderea comerţului intracomunitar în totalul schimburilor comerciale vorbesc de la sine.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în primele zece luni din 2008 reprezenta 70,3% din total exporturi şi 68,7% din total importuri.
Trei ani mai târziu, timp în care am intrat în recesiune, după care am revenit pe creştere şi am elaborat o strategie de export, cifrele arată mai rău decât în 2008. Astfel, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în perioada ianuarie-octombrie 2011 a reprezentat 71,2% din total exporturi şi 72% din total importuri.
Astfel, ponderea exporturilor către statele membre a crescut cu aproape un punct procentual în ultimii trei ani. Asta în condiţiile în care strategia guvernamentală cere diversificarea partenerilor comerciali, astfel încât, în cazul în care UE e lovită de recesiune, să nu suferim şi noi la fel de mult. Iar perspectivele pentru statele europene, multe dintre ele suferind din cauza crizei datoriilor suverane, nu sunt roz.
Ţările non-UE către care trebuie să ne orientăm
Potrivit Strategiei de Export a României pentru perioada 2011-2015, principalele pieţe ţintă non-UE pentru exporturile autohtone sunt China, India, Rusia, Ucraina, America Latină şi Japonia. Astfel, în condiţiile apariţiei unor noi puteri comerciale şi ale importanţei crescânde a pieţelor non-UE, "redirecţionarea unei părţi a exporturilor către pieţele ţintă non-UE este extrem de importantă", se mai arată în strategia guvernamentală.
Recent, preşedintele României, Traian Băsescu, le-a spus exportatorilor să se orienteze către alte pieţe, în afara UE. "Priviţi la piaţa Chinei, a Turciei. Şi există disponibilitate să facem tot ce trebuie pentru ca ţara noastră să exporte în Turcia, China, piaţa arabă – e puţin tulbure – şi piaţa africană. Prea am pus toate ouăle într-un singur coş: Uniunea Europeană. Diversificarea e una din soluţiile de echilibrare a balanţei de plăţi externe", a afirmat şeful statului, la gala ANEIR 2011.
El s-a declarat mulţumit de evoluţia relaţiei comerciale cu China: "Avem o creştere mai mare a exporturilor din China, dar este o piaţă pe care există o deschidere extraordinară. Sunt anumite produse pentru care Guvernul chinez acordă subvenţii ca să fie exportate în România. Este un gest extrem de important, un gest al Guvernului chinez în urma discuţiilor purtate pentru încercarea de echilibrare a balanţei comerciale cu China".