un semn bun, si ma gandesc in primul rand la viteza de rotatie a free float-ului total din piata. O rotatie de peste 100% intr-un an indica un grad ridicat de speculatie a pietei, investitorii fiind dispusi sa faca plasamente pe un orizont de timp sub un an. Acest fenomen conduce la corectii care ajusteaza acest indicator sub pragul respectiv. Conform unui studiu realizat de Vanguard, mentinerea volumului tranzactiilor zilnice la valori de 10,24 milioane euro ar insemna ca, pentru intregul an, raportul dintre lichiditate si free-float ar fi de 154%. O situatie similara a fost inregistrata in Polonia in 2000, indicele ajungand la 139%. 2001 a adus o corectie de 33% la nivelul indicelui WIG20. Pentru a mentine viteza de rotatie sub nivelul de 100%, lichiditatea medie zilnica ar trebui sa fie sub sase milioane euro. Astfel, lichiditatea in scadere poate fi un semn bun. Incercand sa limitez efectele corectiei vand actiuni IMP, pentru a cumpara actiuni SIF5, scaderile oferind oportunitatea unei intrari pe acest titlu.
17 martie. Piata a scazut din nou, de data asta pe un volum mai mare. Interesant e profilul vanzatorilor. Cine vinde acum pe scadere? Impart investitorii in doua categorii dupa momentul in care au intrat in piata, si anume in ultimele doua luni sau inainte de acest termen. Personal, cred ca mare parte dintre cei care vand se incadreaza in prima categorie. Paradoxul e ca acestia au cumparat la cotatii relativ ridicate si vand in pierdere. Cei din a doua categorie, care au acumulat pachetele la cotatii inferioare si ar putea sa marcheze profitul, sunt in asteptare.
]18 martie. In prima parte a sedintei, aceeasi comportare precum ieri. Cotatii in scadere generalizata. Sfarsitul zilei a adus o revenire a cumparatorilor, lucru vizibil cel mai bine la SIF-uri. Saptamana viitoare poate aduce o stabilizare a pietei, insa revenirile vor fi selective si nu generalizate.