„Creşterea economiei este peste media UE. Se menţine acest trend al creşterii economice. Se menţine şi paradoxul inegalităţilor sociale şi sărăciei, mai ales în grupurile defavorizate, vorbim de zona rurală, de copii. Unul din doi copii în România este în risc de sărăcie. Această creştere se bazează pe consum şi mai puţin pe investiţii. Deficitul bugetar se apropie de pragul de avarie de 3%, în timp ce deficitul structural îşi continuă tendinţa de deviere semnificativă de la obiectivul de 1%. Riscă să sară de 4% în 2018, de unde şi procedura de deviere de la obiectivul mediu”, a spus Cristea.
Ea a precizat că pe de altă parte şomajul este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
„Avem o veste bună pe şomaj. România înregistrează un record, cel mai scăzut şomaj din ultimii 20 de ani, mai mic decât media UE. Apar probleme de disponibilitate a forţei de muncă, din cauza îmbătrânirii populaţiei”, a precizat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează miercuri conferinţa cu titlul „Semestrul European: Raportul de ţară pentru România 2018”.
Sesiunea plenară a evenimentului va prezenta principalele concluzii ale Raportului de ţară pentru România, precum şi poziţia autorităţilor române privind evoluţiile economice recente la nivel naţional.
România a făcut progrese limitate în soluţionarea celor trei recomandări specifice de ţară pentru perioada 2017 – 2018, arată un raport de ţară publicat în martie de Comisia Europeană, care evidenţiază, însă, şi faptul că în probleme precum stabilirea salariului minim în funcţie de un mecanism transparent, egalizarea vârstei de pensionare sau cadrul fiscal ţara nu a înregistrat niciun progres.
Potrivit Executivului comunitar, au fost înregistrate progrese limitate cu privire la respectarea obligaţiilor fiscale şi colectarea impozitelor, educaţie, tratamentul ambulatoriu, administraţia publică şi prioritizarea investiţiilor publice. Nu au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte salariul minim, vârsta de pensionare şi cadrul fiscal. În schimb, au fost înregistrate unele progrese cu privire la achiziţiile publice, combaterea muncii nedeclarate şi combaterea plăţilor informale în sistemul de sănătate.