Asaltul asupra Capitoliului SUA, din 6 ianuarie, în care ortodocșii pe rit vechi sărbătoreau Ajunul Crăciunului, a fost cadoul perfect pentru politicienii ruși și mass-media controlată de stat, arată o analiză publicată de NationalInterest.
Chiar dacă Vladimir Putin nu comentat nimic până acum, reacția liderilor politici de la Moscova a venit în rafală, iar subiectul fost prezent în toată presa.
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus, a spus că, deși asediul asupra Capitoliului este „o afacere internă”, trebuie subliniat că „sistemul electoral al SUA este arhaic”.
Konstantin Koschev, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale a Parlamentului rus a proclamat „sfârșitul celebrării democrației”. Iar presa rusă le-a ținut isonul.
O presă pro-Kremlin care, ani la rând, a pedelat pe ideea de stabilitatea ca virtute de bază a „democrației suverane” a lui Putin. Un termen inventat chiar de Putin.
NationalInterest a urmărit modul în care mass-media rusă controlată de stat a descris protestele pro-democrație în țările din jurul Rusiei, inclusiv din Ucraina, considerate acțiuni CIA de a destabiliza Rusia.
Asaltul asupra Capitoliului a permis presei de la Moscova să schimbe discursul și să descrie asediul drept prăbușirea finală a sistemului politic american și a democrației. Acoperirea rusă a insurecției din SUA evidențiază ipocrizia liderilor democrați și a presei americane.
Aceeași presă rusă a subliniat ipocrizia democrată cu privire la rolul lui Donald Trump în insrecție, în timp ce, în vară, sprijinea cu arme și bagaje „revoltele BLM și Antifa”.
Mass-media controlată de stat a evidențiat și acuzațiile – demontate în SUA – potrivit cărora Antifa, o mișcare de protest de stânga și Black Lives Matter au participat la asalt. Modul în care au fost prezentate violențele din Statele Unite și ordinea și stabilitatea din Rusia reperezintă un mesaj preferat al propagandiștilor ruși.
„Gulag digital pentru Trump”
În mod surprinzător, și membrii opoziției politice ruse și ai elitei politice pro-Putin spun că suspendarea conturilor de socializare ale lui Trump echivalează cu cenzura și subminează democrația.
Astfel de declarații ale unor oameni precum Vladimir Jirinovski, liderul naționalist al Partidului Liberal Democrat din Rusia, apar ca mostre de ipocrizie într-o țară care se bazează pe cenzură și măsuri antidemocratice.
Și opozantul Alexei Navalnîi, întemnițat recent la întoarcerea în Rusia, a criticat interdicția dată de Twitter lui Trump. Există și o mare bucurie în rândul propagandiștilor ruși. Vladimir Soloviev, gazda unui popular show TV, a numit măsura celor de la Twitter „gulagul digital pentru Trump”. Iar gazdele emisiunii „Time Will Tell” au reacționat îngroziți de „statul polițienesc” și „represiunea” revoltelor pro-Trump.
Această portretizare a lui Trump și a susținătorilor săi ca disidenți politici este utilizată pentru a evidenția argumentul potrivit căruia democrația americană mustește de ipocrizie.
RT, un alt post TV controlat de stat, a întărit afirmația conform căreia ”SUA se destramă”, citându-l pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Acesta a declarat că asaltul asupra Capitolului „a pus în discuție soarta viitoare a SUA ca stat”. Margarita Simonian, redactor șef RT, a rezumat această viziune: Statele Unite „nu au fost niciodată” un model de democrație.