Parastas cu lăutari

Creștere economică record în România! PIB-ul țării a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut.

Las la o parte detaliile tehnice (serie brută, neajustată sezonier, etc…) și rețin esențialul: economia crește voinicește! În spațiul public, două curente de opinie au apărut imediat. În primul rând, cel al tobelor și trompetelor de fanfară, care s-au aliniat frumos, organizat și au pornit marșul triumfal pe la toate canalele media. În al doilea rând, s-au trezit și mulți „Gică Contra”, care trag semnale de alarmă, bat clopotele a pericol și aprind torțele. Cine are dreptate? Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.

E foarte bine că economia crește. Asta înseamnă mai mulți bani care circulă, mai multe perspective de câștig pentru companii, mai multă prosperitate. Într-un cuvânt, ne aflăm într-o spirală ascendentă care prin simpla ei existență atrage bunăstare pentru populația țării. Nu putem spera la o viață mai bună fără creștere economică, mai ales că încă trăim pe datorie, iar banii împrumutați trebuie dați înapoi. Și pentru că tot vorbim de datorii, să ne temperăm entuziasmul cât să remarcăm alte câteva date statistice mai mult decât îngrijorătoare. Deficitul de cont curent a crescut de la 314 milioane de euro în primul trimestru al lui 2016, până la 690 milioane euro în primul trimestru al lui 2017. Tot în aceeași perioadă de timp, deficitul comercial la bunuri și servicii a crescut de la 50 milioane de euro la 350 de milioane de euro! Cu alte cuvinte, exportăm mult mai puțin decât importăm, iar diferența se simte mai ales la importurile de bunuri.

Ecuația nu este deloc complicată. Economia românească produce mai puțin și mai prost decât cea europeană (principalul partener comercial al țării), fapt care duce la situația extrem de proastă în care împrumutăm din ce în ce mai mulți bani, cu care cumărăm bunuri din import. Dacă banii împrumutați s-ar regăsi în investiții, am putea spera că aceștia vor contribui la creșterea economică viitoare. Dar investițiile sunt mai slabe chiar decât anul trecut, ceea ce arată că banii s-au dus aproape exclusiv în consum. Asta este extrem de îngrijorător. Este ca și cum ne-am fi vândut casa cu gândul de a investi banii rezultați într-o afacere. Dar afacerea avea nevoie de mai mult capital, așa că am făcut și un împrumut la bancă. Între timp, banii am început să-i cheltuim pe haine la modă, vacanțe și petreceri. Este clar că, pe moment o ducem mai bine decât înainte. Dar, foarte curând, ne vom trezi și fără casă, și fără bani, cerșind pe la periferia statelor europene prospere. Judecați dumneavoastră dacă avem motive de sărbătoare sau nu!

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial Capital