Paraşutiştii militari deja se pregătesc pentru ocuparea unei zone
Este vorba despre sute de paraşutişti militari ruşi care vor efectua săptămâna aceasta exerciţii în apropierea frontierei cu Ucraina, potriviti nformațiilor transmise de reuters.com
În cntextul confruntării dintre Rusia şi Occident privind intenţia Ucrainei de a adera la NATO, Ministerul Apărării de la Moscova a lansat avertismentul respectiv în ziua de joi, 23 decembrie.
La manevre vor participa circa 1200 de militari
Astfel, la manevre vor participa circa 1200 de militari şi peste 250 de vehicule terestre şi aeronave, în Crimeea – teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014 – şi în provincia vecină Krasnodar. Paraşutiştii vor simula ocuparea unei zone în cadrul unei operaţiuni ofensive, a precizat ministerul.
Rusia a concentrat mii de militari în puncte de staţionare din vecinătatea Ucrainei şi a cerut ca fosta republică sovietică să nu fie primită în NATO şi să nu se desfăşoare armament ofensiv pe teritoriul său ori al altor ţări vecine.
Ce urmărește Rusia cu Ucraina?
Într-un interviu din 2014, acordat presei ruse într-un moment în care războiul din estul Ucrainei luase viteză, Vladimir Putin a introdus un concept care a transformat efectiv acea criză într-un caz clasic de iredentism, amenințând stabilitatea Europei.
Procedând astfel, el a stabilit cadrul pentru următorii ani de competiție strategică între Rusia și Statele Unite și aliații săi din NATO. Putin a invocat conceptul istoric de „Novorossiya”, cu referire la teritorii cucerite de Romanovi în secolul al XVIII-lea.
O analiză semnată de Andrew A. Michta pentru site-ul 19fortyfive.
Mesajul lui Putin a fost clar: acesta este lentila prin care se vede geopolitica regiunii. Acum, „Novorossiya Plus” a lui Putin este din nou în prim-plan, pe fondul acumulării militare ruse de-a lungul granițelor Ucrainei. Ca să nu mai vorbim de atacurile hibride lansate din Belarus împotriva Letoniei, Lituaniei și Poloniei, cu trimiterea a sute de migranți, pentru spargerea flancului estic al NATO.
Este clar că ne aflăm în al doilea, probabil și cel mai decisiv, capitol al crizei ucrainene care va determina viitorul acestei țări și echilibrul de putere în Europa. Putin nu mai lasă loc de interpretări când vine vorba de relațiile cu Occidentul. Este hotărât să oblige Europa să revizuiască în viitor formula sferelor de influență, Rusia obținând în acest proces un vot- cheie asupra problemelor economice și de securitate ale continentului.
Consolidarea militară a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei este mesajul clar al lui Putin către Statele Unite și aliații săi europeni că Moscova e dcisă să folosească toate mijloacele politice, economice și militare pentru a sculpta o sferă de influență incontestabilă, reconstituită în jurul nucleului slav al fostului Imperiu Rus.